Članak

Kraljević i ostali: Fizičko i seksualno maltretiranje u Ljubuškom

3. Novembra 2016.15:24
Na suđenju za zločine počinjene u Ljubuškom, svjedoci Tužilaštva BiH su kazali da su bili zatočeni u zgradi policije u tom gradu, gdje su fizički i seksualno maltretirani.

This post is also available in: English

Svjedok Tužilaštva S-2, koji je iskaz dao uz distoriziju lika i glasa, ispričao je da je krajem septembra 1993. godine, zajedno sa zaštićenim svjedokom S-5, zarobljen na području Mostara kao pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Kako je rekao, nakon što su mjesec i po proveli zatvoreni u Širokom Brijegu, prebačeni su u zgradu policije u Ljubuškom, gdje ostaju do 19. marta 1994. godine.

“Nas dvojica smo u početku bili sami u ćeliji, kada su nam upadali stražari i tukli nas. Po četvorica-petorica ulete i udaraju nas čim stignu – rukama, nogama, palicama… Imali smo modrice, posjekotine, povrede svuda po tijelu”, objasnio je S-2.

Dodao je da se od stražara koji su ih tukli, između ostalih, sjeća Odaka, Šimića, Bebeka, ali i Nedeljka Matića, koji je njega i svjedoka S-5 seksualno maltretirao.

“Tjerao nas je da jedan drugog oralno zadovoljavamo”, kazao je S-2.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je objasnio da o seksualnom zlostavljanju nije nikada pričao u istrazi jer ga je bilo sramota, te je dodao da mu je jedne prilike, tokom suđenja u Ljubuškom, Dragan Miloš iz flaše sipao u usta dva litara vode, te da niko na to nije reagovao.

“Kakvo je to suđenje bilo, ja ne znam. Bilo je njih troje, rekli su da su sudije i da mi se sudi jer sam pripadnik ABiH. Na kraju su mi rekli da ću biti osuđen”, ispričao je S-2.

Za zločine počinjene u Ljubuškom, Tužilaštvo BiH tereti Ivana “Ivicu” Kraljevića, Matu Jelčića, Slavka Skendera, Stojana Odaka, Vicu Bebeka, Vinka Radišića i Dragana Miloša. Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici Vojno-istražnog zatvora (VIZ), koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Na ovom ročištu iskaz je dao i S-5, koji je potvrdio da je u Ljubuškom bio zatvoren sa svjedokom S-2, te da je skoro svakodnevno tučen i jednom seksualno zlostavljan.

Od stražara koji su ga tukli, svjedok je spomenuo Stojana Odaka te Vicu Bebeka.

“Oni kad ulete u ćeliju, ti ni ne znaš ko te tačno udara”, kazao je S-5 te objasnio da je po dolasku u Ljubuški upravnik bio Ivan Kraljević, a kasnije Skender.

Kako je rekao, njih nije poznavao odranije, ali je od ostalih zatvorenika čuo za njihova imena.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. novembar.

 

 

Dragana Erjavec


This post is also available in: English