Članak

Ikonić i ostali: Suđenje odgođeno na neodređeno vrijeme

28. Oktobra 2016.13:41
Suđenje za zločin počinjen na području Rogatice odgođeno je na neodređeno vrijeme zbog zatraženih konsultacija sa zaštićenim svjedokom.

Odbrana drugooptuženog Dragana Lubarde zatražila je da zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH svjedoči u njegovu korist. Predsjedavajući Sudskog vijeća Halil Lagumdžija je kazao da od volje zaštićenog svjedoka zavisi da li će svjedočiti i da li će mu biti promijenjene zaštitne mjere.

Dok se ova pitanja ne riješe, Lagumdžija je rekao da se suđenje odgađa na neodređeno vrijeme.

Zajedno sa Lubardom, za zločin počinjen u Rogatici optuženi su Milisav Ikonić i Zoran Ilić. Na teret im je stavljeno silovanje žena bošnjačke nacionalnosti koje su u junu i julu 1992. godine iz Srednjoškolskog centra i Crkvenog doma odvođene u stanove u Rogatici.

Prema optužnici, Ikonić je bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), dok su Lubarda i Ilić bili vojnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Ikoniću je na teret stavljeno da je u više navrata silovao S-1, a Lubarda je optužen za višestruko silovanje N-1. Iliću je na teret stavljeno silovanje maloljetne S-3.

Suđenje Ikoniću, Lubardi i Iliću počelo je u decembru 2015. godine.

Dragana Erjavec