Članak

Marinković: Odbrana traži oslobađanje

27. Oktobra 2016.11:58
Iznoseći završnu riječ, Odbrana je zatražila da se Dragan Marinković oslobodi optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području općine Milići.

Advokat Stanko Petrović smatra da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo postojanje krivičnog djela zločin protiv čovječnosti i da je u vrijeme naznačeno u optužnici postojao široki i sistematični napad.

Prema Odbrani, dokazano je da je na dan ubistava za koja je optužen Marinković rudnik “Boksit” prevozio rudu, ali da to nije bilo izvodljivo zbog napada na vozače. Naime, kako je naveo Petrović, vozila s rudom su presretala lica “muslimanske nacionalnosti”, koja su ujedno bila i radnici tog rudnika.

“Tokom postupka je dokazano da je optuženi Dragan Marinković bio radnik preduzeća ‘Boksit’ i bio je zadužen za utovar rude. U to vrijeme je bio i sanitetlija. Mi ne sporimo činjenicu da su tog dana ubijeni Rašid Jašarević i Mehmedalija Ahmetović, ali to nije uradio optuženi”, izjavio je Petrović.

Marinkovića optužnica tereti da je 11. maja 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u Milićima, s nepoznatim vojnikom ubio Jašarevića i Ahmetovića.

Odbrana se u završnoj riječi osvrnula na iskaze glavnih svjedoka Tužilaštva BiH koji su “navodno bili očevici događaja”, kazavši da je svjedokinja Munira Ahmetović u istrazi tvrdila da nije sigurna da je to bio Marinković, te je “očigledno da nije sigurna”.

“Iz iskaza svjedoka Odbrane proizlazi da se tog dana kamionima pridružila ‘lada karavan’, da je tog dana optuženi bio u civilnom odijelu, bez oružja. Kolona je formirana u Derventi i bila je duga dva kilometra, i vidjeli su naoružane vojnike koji su obezbjeđivali prolaz kolone. Javljeno im je da u Žutici ima povrijeđeno dijete i da se sanitetlija vrati, i Marinković je otišao kod dječaka u svom ‘lada’ vozilu”, naveo je advokat Petrović.

On smatra da je očigledno da su ubistva počinila druga lica, a nikako optuženi, jer je tog dana viđen na kopu rude. Istakao je da su svjedoci Tužilaštva potvrdili da je optuženi viđen na mjestu gdje je previjano jedno dijete.

Sudskom vijeću se obratio i optuženi Marinković, rekavši da je sretan što je tom dječaku spašen život.

“Da sam nešto učinio, imao sam priliku pobjeći. Ja sam čist i spremam sam pogledati svakoga u oči. Zaklinjem se da nikoga nisam ubio i da sam čist kao suza”, dodao je optuženi.

Izricanje presude zakazano je za 24. novembar.

Emina Dizdarević Tahmiščija