Brnjić: Tužilaštvo zatražilo osuđujuću presudu

26. Oktobra 2016.16:31
Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da Marijan Brnjić bude osuđen za zločine na području Odžaka.

Tužitelj Miroslav Janjić je rekao da je tužilaštvo dokazalo da je Brnjić počinio silovanje u junu 1992. u mjestu Posavska Mahala kod Odžaka.

Janjić je rekao da je Brnjić u tom trenutku imao nadmoć nad žrtvom Dušankom Stojanović.

“Iskazi svjedokinje su u potpunosti vjerodostojni. Ona do najmanjeg detalja opisuje što se desilo u trenutku silovanja i optuženog je prepoznala u sudnici”, rekao je tužitelj.

Iskaz oštećene su, prema mišljenju tužilaštva, potkrijepili iskazi svjedokinje Milice Đekić i preminule Ljubice Lešić, koje su također rekle da je optuženi osoba koja ih je zajedno sa oštećenom i još jednom ženom, u noći između 4. i 5. juna 1992. godine, u kući u neposrednoj blizini autobuske stanice u Posavskoj Mahali, prisilila na seksualni čin.

Janjić je napomenuo da je svjedokinja Đekić posljednjih 20 godina više puta saslušavana na ovu temu, te da je svaki put dala isti iskaz.

Također, tužitelj je rekao da je suprug oštećene potvrdio njene navode i pojasnio koje sve probleme je izazvao čin koji je optuženi počinio.

Što se tiče svjedoka Odbrane, tužilaštvo smatra da njihovi iskazi nisu vjerodostojni jer se međusobno u potpunosti razlikuju.

Posebno nevjerodostojnim, tužilaštvo smatra iskaz supruge optuženog Brnjića, koja je “više puta mijenjala vremenske periode u kojima je optuženi navodno boravio u Njemačkoj”.

“Niti jedan materijalni dokaz ne potvrđuje njegovo prisustvo u Njemačkoj, niti ima pisanih tragova da je optuženi bio zaposlen u Njemačkoj u inkriminisanom periodu”, rekao je tužitelj.

Kada je u pitanju iskaz brata optuženog Brnjića, tužilaštvo je napomenulo da se svjedok ne sjeća ključnih pojedinosti iz svog života, na primjer, kada je on odselio u Njemačku – “ali se sjeća naslova u novinama u periodu susreta sa Brnjićem”.

Također, Državno tužilaštvo je istaklo da se optuženi prilikom svog svjedočenja uspio prisjetiti samo preminulih osoba sa kojima se susreo za vrijeme boravka u Njemačkoj, što bi značilo da “niti jedna živa osoba osim članova njegove najuže obitelji ne može potvrditi njegov boravak u toj zemlji”.

Završne riječi Odbrane zakazane su za 16. novembar.

Brnjić je u odvojenom predmetu pravosnažno osuđen na šest godina zatvora, također za silovanje na području Odžaka.

Srđan Kureljušić