Članak

Tepić i ostali: Udarci u međunožje i bubrege

24. Oktobra 2016.16:24
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, bivši stražar je opisao kako su zlostavljani zatočenici u zatvoru iza zgrade Suda i u školi u ovom gradu.

Svjedok Tužilaštva BiH Novo Petrović ispričao je kako su na Bajram 1992. došli specijalci i kako su počela privođenja civila u stanicu policije, gdje je kao rezervni policajac bio angažovan na obezbjeđenju. Prema informaciji Tužilaštva BiH, riječ je o Bajramu koji je te godine bio 11. juna.

Nakon što je Petrović kazao da ne zna da li su u stanicu policije privođeni žene i djeca, tužiteljica Ozrenka Nešković mu je prezentovala iskaz iz 2013. u kome je naveo da je “priveden veći broj žena i djece”.

“Ne sjećam se da sam tako rekao. Nisam pročitao iskaz”, kazao je svjedok, ostavljajući mogućnost da je možda to zaboravio.

Petrović je, kako je rekao, prebačen na poziciju stražara zatvora iza Osnovnog suda u Kotor-Varoši, gdje je zatekao oko 150 zatvorenika.

“Specijalci su dolazili i radili šta su htjeli. Tukli su zatvorenike. Jednom od stražara koji ih je pokušao zaustaviti, stavljali su pištolj na čelo”, kazao je Petrović, dodavši da su se stražari potom žalili i da je nakon toga prestalo zlostavljanje zatvorenika.

Svjedok je rekao da je zatvorenima lično donosio vodu i tablete za bolove, te da su vođeni i na radove.

“Jedan je čovjek umro dok sam bio tu. Ne mogu se sjetiti imena”, kazao je Petrović.

On je dodao da je potom prebačen kao stražar u školu, gdje su bili pritvoreni i žene i djeca.

“Jednom je došao ljut policajac Duško Vujičić, u vezi nekog ‘škorpiona’, i tražio je malog Sanela. Počeo je psovati u udarati ga nogama i rukama u međunožje i po bubrezima. Mi smo ga zaustavili. Ja sam rekao da ga ne tuče, da je on godište moje kćerke”, izjavio je svjedok, napomenuvši da je njegova kći tada imala 16 godina.

Odgovarajući na pitanje Odbrana, Petrović je kazao da se nije lično upoznao s Vujičićem, ali da ga je viđao i da su mu drugi rekli da se tako zove. Također je izjavio da optuženi Radojko Keverović nije nikad dolazio u zatvor kod Suda, kao i da ne poznaje Iliju Kurušića.

Petrović je iskaz dao na suđenju Savi Tepiću, Dušku Maksimoviću, Dušku Vujičiću, Iliji Kurušiću i Radojku Keveroviću. Oni su optuženi za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši počinjenim u periodu od maja 1992. do kraja iste godine.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Vujičić, Maksimović i Keverović policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Petar Kalamanda je kazao da je početkom 1993. raspoređen za upravnika zatvora koji se nalazio iza Osnovnog suda, u kome je zatekao oko 30 zatvorenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

“Higijenski uslovi su bili nikakvi. Nisu imali tople vode. Bijeli pasulj su im davali čitav mjesec koliko sam ja bio tu. Porodice su im donosile hranu, koju smo mi onda na ulazu pregledali. Spavali su na sunđerima, a deka je bilo malo”, ispričao je svjedok.

On je naveo da su jednom pokušala ući trojica vojnika, tražeći jednog nastavnika da ga istuku, ali da im to nisu dozvolili.

Suđenje se nastavlja 31. oktobra.

Džana Brkanić