Članak

Marinković: Zatražena osuđujuća presuda

20. Oktobra 2016.16:16
Državno tužilaštvo je u završnoj riječi istaklo kako je van razumne sumnje dokazalo da je optuženi Dragan Marinković 1992. godine počinio zločine na području općine Milići, i zatražilo osuđujuću presudu.

Tužilac Dževad Muratbegović je rekao da je saslušanjem svjedoka i materijalnim dokumentima dokazano postojanje širokog i sistematičnog napada na nesrpsko stanovništvo općine Milići te da je on trajao od aprila do septembra 1992. godine. Dodao je da su civili iz svojih kuća odvedeni bez razloga i obrazloženja, te da ubijeni Rašid Jašarević i Mehmedalija Ahmetović nisu bili vojno angažovani.

“Dragan Marinković je bio u poziciji da ima potpuniji uvid o onome što se dešava u Milićima. Pripadao je Teritorijalnoj odbrani u Milićima. Svjedoci su optuženog 11. maja 1992. godine vidjeli u uniformi i naoružanog”, kazao je Muratbegović.

Tužilac se osvrnuo na iskaze Mevludina Jašarevića i Munire Ahmetović, koji su bili očevici ubistva, kazavši da im Sudsko vijeće treba pokloniti vjeru jer su hronološkim redom opisali čitav tok događaja, odvođenje oštećenih i sam čin ubistva. Njihove izjave, kako je rekao tužilac, potkrijepljene su iskazima drugih svjedoka, vještaka sudske medicine i materijalnim dokazima.

“Svjedoci su odranije poznavali optuženog, a on je poznavao oštećene i bili su u dobrim odnosima. Svjedočili su o onome što su vidjeli i čuli. Trebate pokloniti vjeru i vještaku s obzirom na njegovu stručnost i metode koje je koristio prilikom ekshumacije i identifikacije”, izjavio je tužilac.

Prema njegovom mišljenju, Sud ne bi trebao vjerovati izjavama svjedoka Odbrane, koji su, kako je rekao, očigledno htjeli pomoći Marinkoviću u namjeri da izbjegne krivičnu odgovornost.

Muratbegović je zatražio da se broj ubijenih, koji su ranije bili kolege optuženog, cijeni kao otežavajuća okolnost, a činjenica da je optuženi porodičan čovjek koji nije ranije osuđivan kao olakšavajuća.

Marinkovića optužnica tereti da je 11. maja 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u Milićima, s nepoznatim vojnikom ubio Rašida Jašarevića i Mehmedaliju Ahmetovića.

Završna riječ Odbrane zakazana je za 27. oktobar.

Emina Dizdarević Tahmiščija