Članak

Zovko i ostali: Slabo sjećanje i različiti iskazi

19. Oktobra 2016.14:11
Na suđenju za zločine počinjene na području Čapljine, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se akcije na Čeljevskoj adi.

Svjedok Berto Karačić dao je iskaz nakon dodatnih vještačenja. Neuropsihijatar Omer Ćemalović je u prvobitnom nalazu konstatovao da je Karačić narušenog psihičkog zdravlja i da ne može učestvovati u sudskom postupku.

Na osnovu nove medicinske dokumentacije i pregleda svjedoka, sudu je dostavio dopunjeni nalaz, nakon čega je Karačić pozvan da svjedoči.

U odgovoru na pitanja Odbrane, Ćemalović je kazao da je samo hapšenje optuženih iz ovog predmeta moglo prouzrokovati dodatni stres kod svjedoka, budući da je moždani udar imao na dan kada su uhapšene njegove bivše radne kolege.

Svjedok Karačić je svjedočio uz pratnju sina. Rekao je da je 1993. radio kao policajac, ali da se ne sjeća ko je bio načelnik policije niti komandir, jer je pretrpio dva moždana udara.

Govoreći o akciji na Čeljevskoj adi, on je kazao da je “te noći” bio dežurni u policiji i da mu je komandir Pero Krndelj rekao da ide na Čeljevo. Kada je saznao da se neki skrivaju na adi, otišao je u stanicu da to prijavi komandiru i vratili su se u akciju zajedno s vojnim policajcima, koje nije znao.

Svjedok je ispričao da je preko “motorole” čuo da su “uhvatili nekog Veledara” i da je odveden u stanicu.

“Onda su se dvojica braće Veledar predala i neko je doveo Gabu. Ja sam krenuo nazad u stanicu kada su se začuli pucnji, u trenutku kad sam stigao do ‘golfa’ gdje je bio Pero Krndelj. Tada su došla tri vojna policajca i pitaju ‘treba li nam šta’. Ja sam rekao ‘ne treba’”, kazao je svjedok.

Karačić je precizirao da je i Pero Krndelj policajcima rekao da ne treba ništa.

Nakon što ga je tužilac Stanko Blagić podsjetio na izjavu koju je dao Tužilaštvu 2014. godine, svjedok je kazao da je tačno da je otišao do mjesta odakle su dolazili pucnji i vidio “tri mrtva i krvava Veledara”. Svjedok je rekao da se potom vratio kući pješke.

Odbrana Petra Krndelja je svjedoka podsjetila na izjavu iz 2008. godine u kojoj je naveo da je bio dežurni u policiji i da sve što zna o događajima na adi jeste ono što mu je kazao izvjesni Renato Brajković. Svjedok je potvrdio da je i to tačno.

Potvrdio je i da ga je kući vratio Krndelj jer je bio mokar od vode.

Svjedok je rekao da načelnik policije Nikola Zovko nije bio te večeri u policiji, na što je tužilac Blagić kazao da je svjedok u istrazi rekao drugačije. Karačić je izjavio da je to zaboravio.

Odbrana Zovke je konstatovala da svjedok u izjavi 2008. godine nije spomenuo Zovku, na šta je Karačić kazao: “Nisam rekao tada, ne sjećam se.”

Upitan da li mu je Zovko kao nadređeni ikada smanjio platu ili ga udaljio s posla, svjedok je odgovorio da se ne sjeća.

Karačić je iskaz dao kao posljednji svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Čapljini za koje su optuženi Nikola Zovko kao bivši komandir Policijske stanice (PS) u Čapljini, Petar Krndelj kao pomoćnik komandira, Krešo Raič kao komandir voda Vojne policije i Ivica Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 19. jula 1993. godine učestvovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tokom koje su ubijena tri bošnjačka civila.

Saslušanje prvog svjedoka Odbrane planirano je za 26. oktobar.

Džana Brkanić