Članak

Marjanović i drugi: Dolaskom “Mića” uvedena strogoća

13. Oktobra 2016.16:55
Svjedok Odbrane Dragana Marjanovića ispričao je kako je čuo priče "da su 'Miće' pobile neke muslimane na Borju", ali da se u tim pričama nije spominjao optuženi.

Borislav Bajbić je rekao da je grupa “Miće” u Teslić došla početkom juna 1992. godine iz Doboja, te da nisu bili pripadnici Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS). Pojasnio je da se radilo o najmanje dvadesetak osoba, koje su “otišle” u vojsku, ali i policiju. Istakao je da je “kapetan Petričević” došao i preuzeo skoro svu komandu.

S “Mićama” je, prema riječima svjedoka, došao i izvjesni Ranko Šljuka, koji je “kasnije bio komandir čete vojne policije”, a zahtjevao je da ga oslovljavaju sa “gospodine naredniče”. Svjedok tvrdi da je Šljuka od njega oduzeo hekler.

“Uvedena je strogoća neka”, rekao je Bajbić, te dodao da je po dolasku “Mića” uveden policijski sat, kao i da je čuo da su maltretirali vojnike Teslićke brigade. I sam je jedne prilike, kako je naveo, vidio da su u Pribiniću (općina Teslić) istukli izvjesnog kapetana.

Bajbić se prisjetio sastanka u osnovnoj školi u Đuliću (općina Teslić) u junu, kada je bio pratnja izvjesnom Dejanu Bilanoviću, te kazao da je tada u školi vidio izvjesnog Ranka Šljuku, te nekoliko “Mića” i vojnih policajaca. Naglasio je da je optuženog Marjanovića vidio da kasnije dolazi.

“Vojska je pričala da su ‘Miće’ kao pobile neke muslimane na Borju”, rekao je svjedok, istaknuvši da se u tim pričama nije spominjao optuženi Marjanović.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, svjedok je rekao da se kasnije pričalo da je tema tog sastanka bila dogovor oko strijeljanja.

“Čuo sam od ljudi da je bila naredba od više komande da se izvrši to strijeljanje, ubijanje”, kazao je Bajbić, te je, odgovarajući na pitanja Odbrane Zorana Šljuke rekao da je to zaključio, a i čuo da je po danu bio sastanak, a zločin se desio naveče.

Marjanoviću se, sa Sašom Gavranovićem, Vitomirom Devićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem, sudi pod optužbom da su 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje i ubili ih.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade VRS, a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Bajbić je naglasio da su “Miće” na području Teslića bile do početka jula.

Za optuženog Marjanovića je kazao da je bio komandir voda u četi Vojne policije, a da je nakon hapšenja “Mića” bio komandir čete Vojne policije.

Na upit optuženog Gavranovića, svjedok je negirao da je vidio ili čuo da je nekoga privodio, tukao ili maltretirao.

Suđenje će se nastaviti 27. oktobra.

Lamija Grebo