Članak

Pržulj: Bivši stražari bez saznanja o zatvorenicima

12. Oktobra 2016.16:27
Na suđenju Nenadu Pržulju, bivši stražari iz objekta u selu Čavarine kod Sokoca kazali su da nisu viđali povrede na zatvorenicima, kao i da se oni nisu žalili.

Svjedok Tužilaštva BiH Mlađen Nešković je rekao da je bio pripadnik Druge romanijske čete i da je 1992. postavljen za stražara u školi u Sokocu.

“Tu su bili zatvoreni neki ljudi, muslimani… Znao sam ih trojicu. U toj školi nije bio Nenad, ali je donosio hranu”, izjavio je svjedok.

On je naveo da su stražari i zatvorenici početkom školske godine prebačeni u selo Čavarine.

“Komandir tog zatvora je bio Rajko Krstajić, a kasnije Nenad. On je donosio hranu, vodu, ćebad, i za nas i za zatvorenike”, posvjedočio je Nešković.

Tužilaštvo je konstatovalo da u ranijim iskazima svjedok nije spomenuo Krstajića, na što je svjedok kazao da je zaboravio.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, Nešković je rekao da je Nenad Pržulj bio komandir straže i da ga je više doživljavao kao logističara.

Državno tužilaštvo tereti Nenada Pržulja da je, kao komandir zatvora u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u selu Čavarine kod Sokoca, od maja 1992. do marta 1993. učestvovao u zatvaranju, premlaćivanju i nestanku sokolačkih Bošnjaka, kao i drugim nečovječnim djelima.

Nešković je kazao da nikada nije ulazio kod zatvorenika i da smatra da su mogli tražiti ljekarsku pomoć da su htjeli. Naveo je da nije vidio povrede na njima.

“Mi smo čuvali te ljude i živote im spasili. Mnogi su vojnici s linija htjeli ući, a i Rajko Marić iz sela je bio problematičan”, rekao je on.

Svjedok je naveo da je 1993. saznao da je izvjesni Momčilo Pajić odveo neke ljude na razmjenu.

Svjedok Mlađen Grujić, koji je također bio stražar 1992. i 1993. u Sokocu i Čavarinama, kazao je da ne zna koje su nacionalnosti bili zatvorenici.

On je naveo da optuženog nije viđao u Sokocu, ali da jeste u selu Čavarine, gdje je “vodio brigu o stražarima i dovozio hranu u svom ‘mercedesu’”.

“Zatvorenici su bili u učionicama, ali ja nisam ulazio. Jeli smo istu hranu. Nekad su išli u vanjski WC, a nekad unutra”, izjavio je Grujić, dodavši da ne zna da li su zatvorenici unutra imali toalet.

On je rekao da mu se nije niko žalio i da ne zna da su zatvorenici odvođeni na saslušavanje.

Na ovom ročištu Tužilaštvo je pročitalo iskaz svjedokinje Seme Mujanović, koja je u međuvremenu preminula. Ona je u iskazu navela da je bila zatvorena u školi u Sokocu, gdje je ispitivana i premlaćena. U objektu u Čavarinama svjedokinja, kako je kazala, nije tučena, ali drugi zatvorenici jesu.

Prema njenim riječima, Osman i Osmo Ibrahimović, otac i sin, najviše su tučeni.

U iskazu je navela da su uslovi bili loši, hrana prokisla i da su zatvorenici pili kišnicu.

Prema rasporedu Suda BiH, suđenje se nastavlja 26. oktobra.

Džana Brkanić