Članak

Šišić i ostali: Leševi nisu bili u selu

11. Oktobra 2016.15:54
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Rogatice i Foče, svjedok Odbrane je kazao da Emir Drakovac nije mogao ubiti nikoga u Vratsalićima, jer je selo bilo prazno.

Rusmir Pavica, nekadašnji zamjenik komandanta bataljona Prve Rogatičke brigade kazao je da je učestvovao u napadu na selo Vratsaliće (općina Rogatica). Nije mogao precizirati datum, ali je kazao da su s njim bili optuženi Muhamed i Tarik Šišić, te Emir Drakovac zvani Muf. On je rekao da misli da je bio i Aziz Šuša.

“Kada smo ulazili u selo s moje desne strane su bili Emir, Muhamed i Tarik, a sa lijeve Zagorica, Meru, Krajina i braća Lukasi. Sve vrijeme sam ih imao u vidu”, rekao je Pavica, dodajući da su selo zatekli prazno, nije vidio ni kazan za rakiju. Također, svjedok tvrdi da nije bilo ni leševa.

Na pitanje da li je Drakovac nekoga ubio u selu, svjedok je kazao “da nije imao vremena i da je sve vrijeme bio uz njega”.

Emir Drakovac je, prema optužnici, 20. novembra 1992., u selu Vratsalići ubio civila Miloša Kovačevića kojeg je zatekao u selu dok je pekao rakiju. Nakon što je pucao iz puškomitraljeza, kako tvrdi Tužilaštvo BiH, Drakovac mu je sjekirom odrezao glavu i polni organ, koji je potom stavio u odsječenu glavu.

Optužen je i da je krajem 1992. na području općine Foča – lokalitet Zebina Šuma – zajedno sa još jednom osobom mučio nepoznatog zarobljenika koji je bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

On je sa Muhamedom Šišićem, Azizom Šušom i Tarikom Šišićem optužen i za učešće u napadu na konvoj 27. avgusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda takozvane Kukavičke čete Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), a ostali optuženi su bili pripadnici ove jedinice.

Drugi svjedok Odbrane Drakovca, Rasim Šuša, koji je u novembru 1992. bio komandant bataljona, kazao je da su Vratsalići bili prazni kada su on i saborci ušli u selo. Prema njemu, u selu nije bilo niti rakije, niti kazana, jer je u pitanju bila prva linija VRS-a koja je probijena i “zdrav razum ne bi tu pekao rakiju”.

On je također naveo da su u selo, nakon vojske, ušli i civili koji su bili u potrazi za hranom.

Suđenje se nastavlja 25. oktobra.

Džana Brkanić