Članak

Marinković: Optuženi pitao zašto su pobili ljude

6. Oktobra 2016.16:40
Na suđenju za zločin počinjen na području opštine Milići, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz koji je optuženi Dragan Marinković dao u istrazi u decembru prošle godine.

Prema pročitanom iskazu, Marinković je rekao da je 11. maja 1992. godine krenuo na utovar rude u koloni u kojoj su bili radnici, među kojima je bilo Bošnjaka i Srba.

Objasnio je da je na čelu kolone bio vojni transporter, a da je vođa bio izvjesni Musa kojeg nije poznavao.

Kako je naveo Marinković, u koloni je bio u sanitetskom vozilu “lada karavan” s vozačem čijeg imena se ne sjeća.

“Nisam imao nikakvo naoružanje i bio sam u civilu. Bio sam radnik koji je krenuo na rudnik. Sa sobom sam imao torbu prve pomoći”, objasnio je Marinković u pročitanoj izjavi.

U nastavku, Marinković je napomenuo da je kolona stala u selu Žutica, kako bi se provjerio teren.

“Nakon pola sata, neko iz kolone je zvao i pitao gdje je sanitet, jer ima ranjenih. Ja sam krenuo ka donjoj strani kolone i došao do supruge Azema Alića, čiji je sin imao između sedam i devet godina i koji je bio ranjen u nogu. Prišao sam djetetu i previo mu ranu”, stoji u izjavi.

Marinković je naveo i da je na tom mjestu bilo oko sedam vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA), te da je preko rijeke Jadar ugledao i “Musine vojnike”, koje nije poznavao.

“Tada sam čuo kada je mali rekao majci: ‘Oni ljudi su ubili babu’”, kazao je Marinković i dodao da mu je majka tada rekla da ga nisu ubili oni, već naši.

Marinkovića optužnica tereti da je 11. maja 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u Milićima, s nepoznatim vojnikom ubio Rašida Jašarevića i Mehmedaliju Ahmetovića.

Tužilaštvo BiH tereti Marinkovića da je učestvovao u širokom i sistematičnom napadu protiv nesrpskog civilnog stanovništva u periodu od aprila 1992. do kraja septembra iste godine.

U nastavku izjave Marinković je kazao da je dječak s majkom odvezen u Miliće, a da je on kraj puta vidio tijela ubijenih Azema Alića i Osmana Buhića, koje je poznavao odranije.

“Pitao sam jednog nepoznatog vojnika zašto su pobili ove ljude. Opsovao mi je majku i rekao mi samo: ‘Hoćeš li i tebe?’”, naveo je Marinković.

Dodao je da je nakon toga otišao na rudnik, te da je tek sutradan čuo da su u Žutici ubijeni Rašid Jašarević i Mehmedalija Ahmetović.

“Njih sam takođe poznavao, ali nisam čuo ko ih je ubio”, rekao je Marinković.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. oktobar, kada bi Tužilaštvo BiH trebalo da krene sa izvođenjem završne riječi ako ne bude dodatnih dokaza.

Dragana Erjavec