Članak

Đojić: Gledala seksualno zlostavljanje sestre

5. Oktobra 2016.11:06
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Odžaku, svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je vidjela kada je njenu sestru seksualno zlostavljao Jozo Đojić.

Svjedokinja Nada Lešić, koja je putem videolinka dala iskaz iz Australije, rekla je da je u aprilu 1992. godine, sa sestrom i drugim članovima porodice, iz Potočanskog Lipika (općina Odžak) izbjegla u Novi Grad.

U maju, kako je kazala, odlazi u Odžak, gdje je sa ostalim ženama i djecom bila smještena u stambenu zgradu “Hanka”, prekoputa srednje škole. Potom se vraćaju kućama, a početkom juna ponovno odlaze u zgradu “Hanka”.

“Tada smo još više bili maltretirani. Provaljivali su nam u stan, tražili pare, zlato, alkohol… Djecu su zlostavljali. Ne seksualno, nego psihički. Marinkinom djetetu su nož stavljali pod vrat. Hrvatske vojne jedinice su to radile”, rekla je Lešić.

Ona je posvjedočila da u drugoj polovini juna s Darinkom Lešić odlazi ispred škole jer je čula da će biti razmjena. U tom trenutku, kako je kazala, dolaze Jozo Đojić i Ilija Jurić zvani Bekrija, koji je tukao nju i njeno dijete. Tada je njen sin udario glavom od betonski stub i ona je s Darinkom pobjegla u stan.

“Pokušale smo da zaglavimo vrata od stana, međutim Jozo Đojić i takozvani Mato su provalili u stan. Postrojili su nas uz viku i galamu. Krenuli da nam naređuju da se skinemo (…) Jozo Đojić je oteo dijete od Marinke, bacio ga i uzeo Marinku za ruku, odveo je u špajz i tu je seksualno zlostavljao. Ja sam to vidjela. Vidjela sam u špajzu šta joj radi. Tjerao je na oralni seks, silovao je”, ispričala je svjedokinja.

Dodala je da je Marinka odgurivala Đojića i vrištala. Svjedokinja je rekla da ne zna koliko je to trajalo, ali da su nakon nekog vremena u stan ušli čovjek pod imenom Aljo i Anto Golubović, koji je istjerao njih dvojicu iz stana, a žene su odveli u pregrađe Odžaka.

Na unakrsna pitanja Odbrane, Lešić je odgovorila da su vrata špajza sve vrijeme bila otvorena te da u toj prostoriji nije bilo kreveta.

Svjedokinja je kazala da je Đojića poznavala.

“Upoznala sam ga jer sam ja radila u restoranu u Odžaku, a on je bio gost. Znala sam ga iz Novog Sela. Imao je nadimak Koza. Poslije rata Đojića nisam nikad vidjela”, rekla je ona.

Lešić je svjedočila na suđenju Jozi Đojiću, bivšem pripadniku 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Odžak kojem se na teret stavlja da je u julu 1992. na području općine Odžak silovao žensku osobu.

Suđenje će se nastaviti 12. oktobra, kada će se održati statusna konferencija pred početak izvođenja dokaza Odbrane.

Emina Dizdarević Tahmiščija