Članak

Brnjić: Završen dokazni postupak

5. Oktobra 2016.15:50
Čitanjem izjave preminule svjedokinje, završen je dokazni postupak Odbrane na suđenju za zločin počinjen na području Odžaka.

Završna riječ Tužilaštva zakazana je za kraj oktobra.

Na današnjem ročištu branitelj Rifat Konjić je pročitao izjavu preminule svjedokinje Ljubice Lešić datu u istrazi.

Lešić je navela da je u maju 1992. godine živjela u Odžaku s mužem i dva sina, te da su zbog zabrinutosti za svoju sigurnost pokušali prijeći na teritorij koji je bio pod srpskom kontrolom.

To nisu uspjeli, kako je kazala, jer su ih ubrzo priveli pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i odvojili od obitelji te smjestili u jednu od kuća u Odžaku. Nakon nekog vremena, svjedokinju su premjestili u kuću u Novom Gradu (općina Odžak), gdje je bilo smješteno još žena srpske nacionalnosti.

Svjedokinja je u iskazu rekla da su je u noći između 4. i 5. jula iz kuće izveli vojnici HVO-a i s još nekoliko žena odveli u obližnju šumu, gdje je silovana. Kazala je da su je nakon toga odveli u kuću gdje je bilo još vojnika.

“Sjećam se da me je prvi silovao Marijan Brnjić. Prije nego što je to uradio, pokušao mi je ugurati cijelu flašu u usta. Nakon što je završio, još nekoliko vojnika me silovalo, a onda su me pustili”, pročitao je Konjić iz zapisnika s ranijeg saslušanja ove svjedokinje.

Brnjiću je na teret stavljeno da je između 4. i 5. juna 1992. godine, u kuću u neposrednoj blizini autobuske stanice u Posavskoj Mahali, prisilno doveo ženu srpske nacionalnosti i silovao je. Prema optužnici, on je u to vrijeme bio pripadnik 102. brigade HVO-a.

Na današnje ročište je pozvana i supruga optuženog Klara Brnjić, koja se složila da njena izjava pred Sudom BiH, data u junu ove godine, bude ponovno korištena u sklopu dokaznog postupka Odbrane.

Odbrana je uložila set materijalnih dokaza, među kojima i potvrde o boravku Marijana i Klare Brnjić u Njemačkoj, kao i potvrdu o radu optuženog na području te države.

Tužilaštvo BiH je također uložilo set materijalnih dokaza, među kojima i policijski izvještaj od 15. juna 1992. godine, u kojem se navodi da je veći broj žena iz Novog Grada odvođen na silovanje.

Završna riječ Tužilaštva zakazana je za 26. oktobar.

Srđan Kureljušić