Članak

Tepić i ostali: Pobijene komšije u naselju Kotor

3. Oktobra 2016.16:29
Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH se prisjetio ljeta 1992. godine, kada je napustio svoju kuću i pobjegao u šumu.

Sabahudin Fifić je posvjedočio da je u aprilu 1992. završio srednju školu i da je tada živio s roditeljima u naselju Kotor. Tog i narednog mjeseca, kako je naveo, viđao je vojnike kako prolaze gradom, a u njegovom naselju čuvane su “seoske straže”.

“Poslije bajram-namaza, 11. juna, ušli su specijalci iz Banje Luke i zauzeli čaršiju, a mi smo pobjegli od kuća u šume. (…) Napad se desio 25. juna i pobijeno je stanovništvo u naselju Kukavice, a ostali su odvedeni u grad, kod bolnice”, ispričao je svjedok.

On je precizirao da je o ovim dešavanjima čuo tokom boravka u šumi.

Osim njega i porodice, u šumi se krilo i ostalo stanovništvo, koje je raspolagalo s oko 30 lovačkih i ostalih pušaka. Prema svjedoku, organizovana je “odbrana naroda”.

“Novi napad na Kotor se desio 25. jula i tada su pobijene te moje komšije koje su pružale otpor. Sutradan smo došli da ih sahranimo. Vidjeli smo da su stradali i žene i starci”, izjavio je Fifić.

On je rekao da je s porodicom u šumi ostao do jeseni, odnosno do “pada Kotor-Varoši”, kada je odveden na Manjaču.

Za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši sudi se Savi Tepiću, Dušku Maksimoviću, Dušku Vujičiću, Iliji Kurušiću i Radojku Keveroviću.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Vujičić, Maksimović i Keverović policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Na ročištu je, svjedočeći iz susjedne prostorije, iskaz dao KV-18. Njegovo svjedočenje je bilo zatvoreno za javnost “zbog nejasnih dokumenata iz Haškog tribunala po kojima Vijeće nije moglo zaključiti koje je mjere zaštite ovaj svjedok imao ranije”. Svjedok KV-18 nije znao da li je, osim pseudonima, imao još neke od mjera zaštite.

Tužiteljica Ozrenka Nešković je kazala da je Vijeću dostavila e-mail u kome se navodi da su svjedoku ostale na snazi iste mjere – ne preciziravši koje. Predsjedavajući Vijeća Zoran Božić je napomenuo da je Tužilaštvo ranije navelo da su svjedoku ukinute mjere zaštite i da je tužiteljica objelodanila podatke a da nije trebala.

Suđenje se nastavlja 24. oktobra.

 

 

Džana Brkanić