Članak

Akeljić i ostali: Tragovi nasilja na zarobljeniku

3. Oktobra 2016.14:36
Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je u “Crnoj kući” u mjestu Kruščica (opština Vitez) vidio zarobljenike hrvatske nacionalnosti, od kojih je jedan na tijelu imao tragove nasilja, kontuzije i krvne podlive.

Muris Trako, nekadašnji načelnik saniteta 325. brigade Armije BiH (ABIH), rekao je da je 1993. godine u mjestu Kruščica obavljao poslove hirurga u improvizovanoj ambulanti smještenoj u privatnoj vikendici.

Svjedok je naveo da je ambulanta bila preko puta objekta “Crna kuća”, gdje su bili pripadnici Vojne policije ABiH. Među njima, dodao je Trako, bio je i Minet Akeljić, ali ne zna ko im je bio komandant.

“Osim Vojne policije, u ‘Crnoj kući’ bilo je i desetak zarobljenika, koje sam ja lično po dolasku pregledao. Oni su bili smješteni u podrumskim prostorijama i među njima je bilo mlađih muškaraca koji su bili preplašeni”, prisjetio se svjedok.

Napomenuo je da mu je jedne prilike u ambulantu doveden zarobljenik Strukar, na čijem tijelu su se vidjeli tragovi nasilja, povrede ekstremiteta, kontuzije i krvni podlivi.

“Takve povrede nastaju tupim predmetom. Nisam saznao kako je došlo do povreda, jer nije želio o tome da razgovara”, objasnio je Trako i dodao da je na njegov zahtjev ovaj zatvorenik ležao u bolnici, čemu se niko od pripadnika Vojne policije nije protivio.

Svjedok je kazao da su zatvorenici kopali kanale za mini centralu u selu Kruščica, ali da ne zna da su odvođeni na kopanje rovova na prvu liniju.

“Ja sam lično mlađim zarobljenicima ponudio da izađu iz podruma i da mi pomognu u cijepanju drva i oni su to dobrovoljno uradili”, izjavio je Trako.

Tužilaštvo BiH tereti Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala, Hazima Patkovića i Šemsudina Đelilovića da su od jula do novembra 1993. godine u mjestu Kruščica učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade ABiH, te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je potvrdio da nikada iz “Crne kuće” nije čuo galamu ili krikove, kao i da nikada nije čuo da su Haskić i Bilal nečovječno postupali prema zarobljenicima.

Na današnjem ročištu iskaz je dao i Inet Ahmić, nekadašnji pripadnik 325. brigade ABiH. On je potvrdio da je u “Crnoj kući” bila smještena Vojna policija, ali da ne zna ko im je bio komandant.

Svjedok je rekao da je jedne prilike vidio zarobljenike u “Crnoj kući”, kada je pitao Mineta Akeljića da li može da uđe kod zarobljenika, da vidi “da li znaju odakle će nas napasti”.

“Mineta sam to pitao jer sam ga poznavao. Znam da je on pitao nekog starijeg i da su me nakon toga pustili unutra… Kako nisu ništa znali o onome što je mene interesovalo, ja sam izašao”, izjavio je Ahmić.

On je napomenuo da mu nije poznato da su zatočenici odvođeni na kopanje rovova blizu linije, ali je kazao da su sa Civilnom zaštitom (CZ) kopali kanale za mini centralu.

Suđenje se nastavlja 10. oktobra.

Dragana Erjavec