Članak

Savinović: Optuženi se rasplakao u sudnici

27. Septembra 2016.15:27
Suđenje Saši Savinoviću za zločine na području Mostara, prekinuto je nakon što se tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka optuženi rasplakao.

Svjedok Rifat Frenjo je kazao da je njegova sestra Nada Frenjo 1993. godine živjela “u dijelu Mostara koji je bio pod vlašću Hrvatskog vijeća obrane”, te da su je sredinom jula iste godine iz kuće gdje je živjela odveli pripadnici te vojske.

“Ne znam zašto su je odveli. Pretpostavljam da je to neko naredio”, rekao je svjedok i dodao da je čuo da je u tom periodu bilo dosta odvođenja.

Na pitanje Savinovića, svjedok je potvrdio da je pomagao porodicu optuženog prije rata, dajući im hranu, te da Savinovića poznaje kao dječaka.

“Da li onda možete stvarno da vjerujete da sam ja to učinio?”, pitao je Savinović.

Svjedok Frenjo je odgovorio da ne zna, nakog čega se optuženi Savinović rasplakao u sudnici.

“Pa vi ste me othranili. Ja ovo ne mogu više”, rekao je optuženi.

Savinović je optužen da je od maja 1993. do kraja te godine, kao pripadnik Antiterorističke grupe “Kažnjenička bojna – Benko Penavić” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u ubistvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Iako je na današnjem ročištu bilo planirano ulaganje materijalnih dokaza, predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić je prekinula suđenje “zbog stanja optuženog”.

Suđenje se nastavlja 18. oktobra.

Srđan Kureljušić