Članak

Baotić: Optuženi obični vojni policajac

27. Septembra 2016.16:29
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Orašju, svjedoci Odbrane su izjavili da je optuženi Mato Baotić bio obični vojni policajac te da nisu čuli da su u školi u Donjoj Mahali postojale prostorije za mučenje i ispitivanje.

Svjedok Anto Maskaljević je od 1992. godine bio angažovan u Vojnoj policiji, čije je sjedište bilo u Donjoj Mahali (općina Orašje). Kako je rekao, bio je obični vojni policajac, kao i optuženi Mato Baotić.

“Nisam čuo da je izdavao neku zapovijed nekome (…) Viđao sam Baotića u školi. Nikad nisam čuo da je silovao ili nečovječno postupao prema nekome. Tek prije godinu dana sam čuo, kada je uhapšen”, naveo je svjedok.

Prema Maskaljeviću, posebne prostorije za mučenje i ispitivanje zarobljenika nije bilo. On je također kazao da su, osim Vojne policije, u Osnovnoj školi bili smješteni, radi njihove bezbjednosti, civili koji su posjedovali oružje. Te osobe su bile smještene u sali za sport. Kako je rekao svjedok, dobijali su istu hranu kao i vojni policajci.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Optužbe, svjedok je napomenuo da je zapovjednik bio Pero Vincetić, koji nije imao zamjenika.

Marko Jurić je također od juna 1992. bio pripadnik Vojne policije u Donjoj Mahali. Njegov zapovjednik je bio Pero Vincetić.

Svjedok je kazao da poznaje optuženog Baotića, koji je bio obični vojni policajac. Dodao je da nikad nije čuo da izdaje naređenja.

“Osim Vojne policije, u školi su bili smješteni Srbi. U školskoj dvorani su bili smješteni jer nisu htjeli predati oružje i radi njihove sigurnosti. Ne znam koliko ih je bilo u dvorani smješteno. Nisam nikad išao tamo”, izjavio je on.

Jurić je rekao da nije čuo da je Baotić nekoga silovao, mučio ili fizički i psihički zlostavljao. Također nikada nije čuo da su postojale posebne prostorije za ispitivanje i mučenje.

Optužnica tereti Baotića za mučenje i zlostavljanje zatočenika u Donjoj Mahali, kao i silovanje žena. Prema optužnici, on je ove zločine počinio 1992. i 1993. godine kao komandir Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije i kao upravnik logora smještenog u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali.

Svjedok Ilija Knežević je od 1994. godine bio angažovan kao vojni policajac. Kazao je da poznaje Baotića, koji mu je od 1997. bio zapovjednik.

Također je izjavio da poznaje Marka Benkovića i Mariju Tunde-Benković, koji su se od 1992. godine bavili ugostiteljstvom. Kako je rekao, imali su noćni bar, koji je u ratnom periodu jedno vrijeme radio.

“Išao sam u taj bar, viđao sam gazde, konobare. Čuo sam da su supružnici Benković privođeni i da im je oduzeto vozilo, u vojne svrhe. Za Mariju sam čuo nakon rata da je silovana. Postojale su dvije verzije priče (…) Kasnije sam čuo da ju je Mato Baotić silovao”, posvjedočio je Knežević.

Knežević je kazao da je to čuo od Marka Benkovića, a da od drugih nikada nije čuo da je Baotić nekoga izmlatio ili silovao.

Suđenje se nastavlja 4. oktobra.

Emina Dizdarević Tahmiščija