Članak

Mujčinović i ostali: Tužilaštvo traži osuđujuću presudu

23. Septembra 2016.12:45
Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu za sedmoricu optuženih.

Tužiteljica Marijana Čobović je u završnom izlaganju istakla da je Tužilaštvo BiH nesumnjivo dokazalo da su optuženi odgovorni za nezakonito zatvaranje srpskih civila u Stuparima, kao i za premlaćivanje i nečovječno postupanje.

Ona je zatražila da Safet Mujčinović, Osman Gogić, Selman Busnov, Nusret Muhić, Nedžad Hodžić, Zijad Hamzić i Ramiz Halilović, nekadašnji pripadnici policije i Teritorijalne odbrane (TO), budu proglašeni krivim.

Čobović je podsjetila na iskaze svjedoka koji su doprinijeli dokazivanju navoda iz optužnice. Svjedokinja Ifeta Hrnjić je u iskazu navela da je u svojstvu tužitelja u Kladnju saznala da su u Stuparima zatvoreni srpski civili i da o tome nije obaviješteno tužilaštvo.

Ovu činjenicu, kako je napomenula Čobović, potvrdio je i svjedok Osman Čučak, koji je tada obnašao funkciju predsjedavajućeg Ratnog predsjedništva u Kladnju.

Prema Tužilaštvu, mnogi svjedoci su govorili o nezakonitom zatvaranju srpskih civila u stanove u Stuparima i da je ono izvršeno po naredbi optuženog Mujčinovića.

Svjedok Ilija Jovičić je na suđenju rekao da je s grupom stanovnika otišao i tražio pomoć od optuženih Mujčinovića i Halilovića, koji su mu kazali da “siđe u Stupare” i da će “svi Srbi biti razmijenjeni za desetak dana”.

Ona je podsjetila i na iskaze drugih svjedoka koji su govorili o susretu s optuženim Mujčinovićem i Halilovićem, koji su ih uputili u Stupare.

Tužiteljica je podsjetila na iskaz svjedoka Vitomira Andrića, koji je rekao da se zatvorenima u Stuparima po dolasku obratio Safet Mujčinović i kazao: “Nema izlaska iz grada, nema kretanja bez naredbe.”

Tužilaštvo također smatra da je iskazima većine svjedoka dokazalo da je optuženi Mujčinović dopuštao fizičko i psihičko maltretiranje zatvorenika u Stuparima, koje su vršili neki od pripadnika policije koji su optuženi u ovom predmetu.

Tako je izdvojena izjava Radomira Đokovića, koji je rekao da je više puta pretučen prilikom zatočeništva, kao i Ilije Jovičića, koji je iznio saznanja kako je optuženi Nusret Muhić udarao zatvorenog Ranka Martinovića.

Čobović je podsjetila na iskaze svjedoka koji su govorili da su Muhić i Gogić udarali Miloša Čelića.

Svjedok Mirče Martinović, kako je navela Čobović, kazao je da ga je optuženi Nedžad Hodžić tokom ispitivanja o naoružanju udarao po naredbi Safeta Mujčinovića i Nusreta Muhića.

Tužilaštvo smatra da su iskazi mnogih svjedoka, uključujući i optuženog Nusreta Muhića, ukazali da je optuženi Selman Busnov, u svojstvu nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kladanj, odgovoran za zatvaranje srpskih civila te nečovječno postupanje prema njima u stanovima prosvjetnih radnika u Stuparima.

Završna riječ Odbrane prvooptuženog Safeta Mujčinovića zakazana je za 21. oktobar.

Srđan Kureljušić