Članak

Nezirović: Teške tjelesne povrede kod oštećenih

22. Septembra 2016.15:07
Na suđenju za zločine počinjene u Derventi i Bosanskom Brodu, vještak sudske medicine je rekao da je kod oštećenih konstatovao uglavnom teške tjelesne povrede koje se odnose na prelome kostiju i ožiljke na koži.

Ljubomir Curkić kazao je da je vještačenje oštećenih obavio na osnovu medicinske dokumentacije kojom je raspolagao, te da nije imao prilike da ih neposredno pregleda.

On je naveo da je kod oštećenih utvrdio prelome ključne kosti, rebara, nagnječenje grudnog koša i prelome prstiju.

“Sve ove povrede nastale su udarcima tupim predmetom. Jedina razlika su ožiljci koje oštećeni imaju na koži, a koji su nastali najvjerovatnije od opekotina koje su nanesene užarenim predmetima, vjerovatno žicom”, objasnio je vještak Curkić.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Curkić je napomenuo da su povrede kod oštećenih teoretski mogle da nastanu i usljed pada.

On je iznio nalaz na suđenju Almazu Neziroviću, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Nerzirović je optužen da je 1992. godine u logorima “Rabić” i “Silos polje” (opština Derventa), kao i u logoru u naselju Tulek (opština Bosanski Brod), učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim srpskim civilima.

Tužilaštvo je pročitalo i dva iskaza iz istrage data od svjedoka koji su u međuvremenu preminuli.

Boro i Željko Marković, koji su iskaze dali u policiji u Derventi u decembru 2003. godine, rekli su da su u logor “Rabić” dovedeni u maju 1992. godine, gdje su skoro svakodnevno bili fizički maltretirani.

Boro Marković je u iskazu napomenuo da su zatvorenike najviše tukli stražari “Fric”, “Italija” i Almaz Nezirović, dok je Željko Marković kazao da je stražar Nezirović tjerao zatvorenike da se skidaju goli i tukao ih palicama po tijelu, rukama i prstima.

“Nije nam davao ni da jedemo, ni da pijemo vode, a odvođeni smo i na kopanje rovova, kao i u živi štit”, rekao je Željko Marković.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. oktobar, kada će Tužilaštvo izvesti materijalne dokaze.

 

 

Dragana Erjavec