Članak

Kraljević i drugi: Poniženje u Ljubuškom

22. Septembra 2016.14:08
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Ljubuškom, svjedoci Državnog tužilaštva prisjetili su se loših uslova tokom zatočeništva.

Svjedok Ramiz Leto je rekao da je uhapšen 2. jula 1993. godine u Počitelju i nakon nekoliko mjesta zatočenja krajem oktobra je prebačen u logor u Ljubuškom. U maloj prostoriji ih je 12 bilo zatvoreno.

“Branili su nam fiziološke potrebe. Mogli smo samo ujutro jednom na dvije minute izaći u toalet. Znalo nas je po četvoro u isto vrijeme u jednom wc-u vršiti nuždu. To je poniženje”, rekao je Leto.

Svjedok je rekao da njega niko nije fizički maltretirao i da ne zna da li su drugi maltretirani.

Kao jednog od čuvara, Leto je u sudnici prepoznao “Stoleta”, pokazujući na optuženog Stojana Odaka.

Na insistiranje Odbrane, svjedok je u sudnici prepoznao i optuženog Dragana Miloša, rekavši da se on dobro ponašao prema zatvorenicima.

Za zločine počinjene u Ljubuškom, Tužilaštvo BiH tereti Ivana “Ivicu” Kraljevića, Matu Jelčića, Slavka Skendera, Stojana Odaka, Vicu Bebeka, Vinka Radišića i Dragana Miloša.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici VIZ-a, koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zarobljene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Svjedok Almir Kapetanović je kazao da je uhapšen u julu 1993. godine i nakon zatočenja u drugim logorima završio je u Ljubuškom. On je također naveo da su uslovi tokom zatočeništva u Ljubuškom bili loši.

“Čim ste u logoru, psihički ste maltretirani, ali me fizički niko nije dirao”, rekao je svjedok.

Tužitelj Saša Sarajlić podsjetio je svjedoka da je u istrazi kazao da je u jednom periodu upravnik logora u Ljubuškom bio Ivan Kraljević, na šta je Kapetanović rekao da se ne sjeća.

Suđenje se nastavlja 6. oktobra.

Srđan Kureljušić