Članak

Akeljić i drugi: Suđenje neće krenuti ispočetka

19. Septembra 2016.13:00
Iako je bilo planirano da suđenje za zločine počinjene na području Viteza krene ispočetka, ipak je dogovoreno da neće biti ponovno preslušavani video zapisi sa prethodnih ročišta već će biti nastavljen dokazni postupak Tužilaštva BiH.

Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća napomenuo je da bi preslušavanje video zapisa sa prethodnih ročišta trajalo više od osam sati, te je predložio Odbranama da se video snimci ipak ne preslušavaju, već da se nastavi sa izvođenjem dokaza Tužilaštva.

“Novi članovi Sudskog vijeća su upoznati i pregledali su sav video material sa prethodnih ročišta, tako da zaista nema potrebe da svi ponovo slušamo video zapise koje smo već jednom preslušali. Zbog ekonomičnosti postupka molim Odbrane da uvaže moj prijedlog i da nastavimo sa izvođenjem dokaza Tužilaštva”, objasnio je predsjedavajući Jukić.

Nakon konsultacija, Odbrane su prihvatile prijedlog predsjedavajućeg i odlučile da nema potrebe za ponovnim preslušavanjem video zapisa sa prethodnih ročišta.

Tužilaštvo BiH tereti Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala, Hazima Patkovića i Šamesudina Đelilovića da su od jula do novembra 1993. godine u mjestu Kruščica učestvovali u zločinima protiv civila i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije BiH (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike hrvatske nacionalnosti u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Na prethodnom ročištu Odbrane optuženih su skrenule pažnju predsjedavajućem Sudskog vijeća da je tokom istrage u Tužilaštvu BiH na ovom predmetu radila Lejla Konjić, koja je danas članica Sudskog vijeća.

Međutim, Jukić je danas kazao da je neosporno da je Konjić radila u Tužilaštvu, ali da nikada nije radila u istrazi ovog predmeta, niti je radila na bilo kakvom predmetu vezano za ovu regiju.

Nastavak ročišta zakazan je za 26. septembar, kada će Tužilaštvo BiH pozvati dva svjedoka.

Dragana Erjavec