Članak

Karagić: Tužilaštvo odustalo od Kujundžića, Petrović svjedoči nakon izbora

16. Septembra 2016.15:17
Suđenje Slobodanu Karagiću za zločine počinjene u Doboju odgođeno je nakon što je Tužilaštvo BiH odustalo od saslušanja svjedoka Predraga Kujundžića.

Razlog odustajanja je loše zdravstveno stanje Kujundžića, koji je osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Doboju.

Tužilac Milorad Barašin je rekao da odustaje od saslušanja Kujundžića nakon što je vidio u kakvom se lošem zdravstvenom stanju nalazi.

“Nismo znali u kakvom je stanju pa odustajemo od njegovog saslušanja”, kazao je Barašin.

Kujundžićev pravni zastupnik Siniša Derganc rekao je da je već dva puta pokušano da Kujundžić bude saslušan kao svjedok i da je oba puta, zbog povišenog pritiska, završio u bolnici.

“Kujundžić je osuđen za iste radnje koje su navedene u ovom predmetu. U toku je postupak pred sudom u Strasbourgu i on smatra da bi davanjem iskaza ugrozio svoju poziciju… On ima užasnu hipertenziju na samo prisjećanje na te događaje”, kazao je Derganc.

Karagić je optužen za učešće u napadima na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Doboja u periodu od proljeća do jeseni 1992. godine. Kao nekadašnjem komandantu specijalne policijske jedinice “Crvene beretke”, na teret su mu stavljena ubistva, teška oduzimanja slobode, silovanja i krađa imovine.

Za ovo ročište je za svjedoka Tužilaštva bio predložen i Obren Petrović, načelnik opštine Doboj.

Tužilac Barašin je rekao da je Petrović zvao u Tužilaštvo i najavio da će ga pozvati nakon lokalnih izbora koji će biti održani u oktobru.

Predsjedavajući Vijeća Zoran Božić kazao je da izbori ne treba da budu prepreka za nečije svjedočenje.

Nastavak suđenja je 26. septembra.

Marija Taušan