Članak

Čoloman: Presuda 23. septembra

16. Septembra 2016.15:52
Državno tužilaštvo zatražilo je od Apelacionog vijeća da Jasmina Čolomana osudi za ubistva i ranjavanje civila u mjestu Počulice kod Viteza, dok je Odbrana tražila oslobađajuću presudu.

“Tužilaštvo BiH smatra da je tokom drugostepenog postupka dokazalo da je Jasmin Čoloman učestvovao u ubistvu tri civila hrvatske nacionalnosti i ranjavanju devet civila. Iz tog razloga tražimo od Suda da optuženog proglasi krivim”, izjavila je tužiteljica Gordana Tadić iznoseći završnu riječ.

Tadić je podsjetila na iskaze svjedoka Tužilaštva koji su govorili o događajima od 24. aprila 1993. godine. Svjedok Refik Mujezinović je kazao kako je dva nepoznata vojnika tog dana odvezao do Doma u Počulicama.

“Kako je svjedok Mujezinović naveo, nakon što je vojnike odvezao do Doma, začuo je jaku rafalnu paljbu, a onda su se vojnici vratili i rekli mu da ih vozi nazad. Svjedok Mujezinović u sudnici je prepoznao Čolomana kao jednog od te dvojice vojnika i nema razloga da ovom svjedoku ne vjerujemo”, navela je tužiteljica.

Odbrana Čolomana je kazala kako se cijela optužnica temelji samo na iskazu svjedoka Mujezinovića, ali da se njemu ne može vjerovati, te je zatražila oslobađajuću presudu.

“Svi drugi svjedoci su bitno drugačije svjedočili od Mujezinovića, pa i oštećeni kojima najviše treba vjerovati”, rekao je branilac Senad Dupovac.

Analizirajući iskaz Mujezinovića, branilac Senad Dupovac je kazao da je ovaj svjedok naveo da su mu tog dana prišla dvojica vojnika i rekla da ih vozi.

“Svjedok Nedžad Sivro je naveo da je Mujezinovića vidio kako razgovara sa jednim vojnikom, dok Mujezinović tvrdi da su bila dvojica. Sivro je rekao da je taj vojnik držao pušku kod noge i nije rekao da je puška bila uperena u Mujezinovića. Mujezinović je izjavio da je do vrata Doma došao autom, a stražar da su dvojica vojnika došla pješke”, objasnio je Dupovac.

Naglasio je i kako su svjedoci Tužilaštva bili nedosljedni u opisivanju događaja, te da se iz njihovih iskaza ne može zaključiti da je Čoloman počinio ovo djelo.

Sudu se obratio i optuženi Čoloman kazavši kako želi da se sve ovo pravedno razriješi.

“Ja želim da se sve ovo završi, jer ni ja ne mogu više. Sve ovo isuviše utiče na mene i moju porodicu”, kazao je Čoloman.

Prvostepenom presudom iz jula 2015. godine, Čoloman, bivši pripadnik Diverzantskog voda Sedme muslimanske brigade Armije BiH (ABIH), oslobođen je optužbi da je 24. aprila 1993. učestvovao u ubistvu hrvatskih civila koji su bili zatočeni u Domu u mjestu Počulica.

Nakon što je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu, Apelaciono vijeće Suda BiH je ukinulo presudu i odredilo ponovno suđenje.

Izricanje presude zakazano je za 23. septembar.

 

Dragana Erjavec