Članak

Kraljević i ostali: Oskudica i batine u zatvoru u Ljubuškom

15. Septembra 2016.15:23
Na suđenju za zločine počinjene u Ljubuškom, svjedoci Državnog tužilaštva prisjetili su se uslova u zatvoru u kojem su bili zatočeni tokom 1993. i 1994.

godine.

Svjedok Tužilaštva koji je iskaz dao pod pseudonimom S-3 ispričao je da je u Vojno-istražni zatvor (VIZ) u Ljubuškom doveden u oktobru 1993. godine, te da je zatvorenike na ulazu u zatvor primio Ivica Kraljević, koji im se predstavio kao upravnik zatvora. Kako je svjedok objasnio, u zatvoru u Ljubuškom ostao je do marta 1994. godine, kada je razmijenjen.

“U Ljubuškom je sve bilo oskudno, hrana naročito. Dnevno šolja čaja i kriška hljeba. Ja lično nisam vođen na radove, međutim jednom sam dobro fizički maltretiran”, pojasnio je S-3.

U nastavku svjedočenja je kazao da je jedne prilike, zbog gladi, iz kantine ukrao kesu s pahuljicama i da je zbog toga dobio batine od stražara Stojana Odaka, koji ga je udarao rukama i nogama po stomaku, prsima i pleksusu.

“Nakon tog batinanja predao me hrvatskom zatvoreniku Tuti, koji me je tjerao da trčim i radim sklekove, a za to vrijeme me on udarao u glavu”, izjavio je S-3 i dodao da je batinanje prekinuo čuvar Željko Baričić.

Tokom svjedočenja S-3 je potvrdio da je upravnik zatvora u Ljubuškom bio Ivica Kraljević, te da je nakon njega kratko za upravnika došao Mate Jelčić, pa Slavko Skender.

“Kada je Skender došao za upravnika, bilo nam je mnogo bolje. Dobijali smo još jedan obrok, a imali smo mogućnost i da izlazimo u šetnju, što je do tada bilo nezamislivo”, rekao je S-3.

Za zločine počinjene u Ljubuškom, Tužilaštvo BiH tereti Ivana “Ivicu” Kraljevića, Matu Jelčića, Slavka Skendera, Stojana Odaka, Vicu Bebeka, Vinka Radišića i Dragana Miloša.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici VIZ-a, koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zarobljene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Na današnjem ročištu iskaz je dao i Džemal Tabaković, koji je takođe bio zatvoren u Ljubuškom krajem 1993. godine.

Tabaković je posvjedočio da je upravnik u zatvoru, kada je doveden, bio njegov komšija Ivica Kraljević, ali da su se s dolaskom upravnika Slavka Skendera stvari popravile.

Nastavak suđenja zakazan je 22. septembra.

 

Dragana Erjavec