Članak

Kovačević: Odbrana želi poništavanje presude ili novo suđenje

15. Septembra 2016.16:39
Odbrana Petra Kovačevića, koji je osuđen na devet godina zatvora za zločine na području Višegrada, na žalbenoj sjednici zatražila je da se prvostepena presuda preinači u oslobađajuću ili da se ukine i zakaže novo suđenje.

Tužilaštvo BiH je u odgovoru na žalbu zatražilo da se žalba Odbrane odbije kao neosnovana i potvrdi prvostepena presuda iz novembra 2015. godine.

Kovačevićev branilac Petko Pavlović je izjavio da ostaje kod svih navoda koje je, kako kaže, detaljno naveo u žalbi.

“Zamolio bih Sud samo da obrati posebnu pažnju na činjenično stanje kroz ocjenu dokaza koji se odnose na prvu i drugu tačku presude, odnosno ubistvo i silovanje. Od neposrednih dokaza, postoji samo iskaz jedne svjedokinje. Potrebno je obratiti pažnju i na materijalne dokaze koji se odnose na vrijeme smrti Muje Gacka”, dodao je Pavlović

Petar Kovačević se pridružio izlaganju svog branioca, te ponovio da nije kriv i da zna gdje je bio.

Tužilac Dževad Muratbegović je rekao kako smatra da je prvostepeni Sud donio zakonitu presudu u kojoj je cijenio sve dokaze, kako Optužbe, tako i Odbrane, te je zatražio da se žalba odbije kao neosnovana.

Sud BiH je u novembru 2015. Kovačevića proglasio krivim za ubistvo i silovanje, te nezakonito zatvaranje. Prvostepeno vijeće je utvrdilo da je u avgustu 1992. godine u mjestu Dobrun, pucajući iz vatrenog oružja, ubio Muju Gacka, te silovao S-1, kao i da je učestvovao u nezakonitom zatvaranju S-1 i H. F.

U prvostepenom postupku Sud nije utvrdio da je Kovačević  bio pomagač u ubistvu Ahmeta Mutapčića i Ibrahima Kusture, te da nije bio saizvršilac u paljenju dvije kuće u kojoj su izgorjele tri žene.

Odluku po žalbi Odbrane, Apelaciono vijeće će donijeti naknadno.

Povezani članci

Haris Rovčanin