Članak

Đojić: Maltretiranje u Odžaku

14. Septembra 2016.16:07
Na suđenju za zločin počinjen na području Odžaka, svjedokinja Tužilaštva BiH prisjetila se kako joj je oštećena nakon rata ispričala da ju je izvjesni Đojić maltretirao dok je bila zatočena u osnovnoj školi.

Drina Lešić je potvrdila da je u ljeto 1992. godine odvedena u Odžak, gdje je bila zatvorena u osnovnoj školi.

Kako je rekla, iz te osnovne škole prebačena je u Bosanski pa u Slavonski Brod, gdje ostaje do razmjene. Prisjetila se kako je nakon dužeg vremena prvi put vidjela oštećenu.

“Bila je suva kao grana. Tada mi je ispričala da je maltretirao i napadao Đojić”, kazala je svjedokinja Lešić.

Na pitanje Tužilaštva BiH da li zna ime Đojića koji je napadao oštećenu, svjedokinja je odgovorila da ne zna.

“Ne mogu reći da znam kako su je mučili jer mi to nikada nije rekla, znači ne znam”, objasnila je svjedokinja, koja ima oko 90 godina.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedokinja je kazala da Matu Đojića ne zna i da za njega nije čula, dok je za Antu Đojića čula.

“Ne znam ja ime osobe koja je nju mučila. Znam samo da su je mučili i da je rekla da je to bio Đojić”, izjavila je Lešić.

Ona je svjedočila na suđenju Jozi Đojiću, bivšem pripadniku 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Odžak kojem se na teret stavlja da je u julu 1992. silovao žensku osobu na području opštine Odžak.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. septembar, kada će iskaz, putem video-linka iz Australije, dati posljednji svjedok Tužilaštva BiH.

 

Dragana Erjavec