Članak

Mrđa i ostali: Suđenje za zločine u Prijedoru počinje 23. septembra

9. Septembra 2016.14:21
Suđenje četvorici bivših pripadnika policije optuženih za zločine počinjene na području Prijedora počet će 23. septembra, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.

Tužilac Sedin Idrizović kazao je da Optužba tokom postupka planira saslušati 74 svjedoka, od kojih 17 ima mjere zaštite.

Za zločine počinjene na području Prijedora optuženi su Darko Mrđa, Zoran Babić, Radenko Marinović i Milan Gavrilović.

Na teret su im stavljena ubistva najmanje devet osoba, mučenja i premlaćivanja zatvorenika, od kojih su neki i preminuli. Oni su, prema optužnici, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske, od aprila do septembra 1992. godine počinili i pomagali progon nesrpskog civilnog stanovništva s područja Prijedora.

Mrđi je na teret stavljeno da je u julu 1992. godine, tokom “čišćenja” zaseoka Sredice, u mjestu Bišćani kod Prijedora ubio tri civila. Istog dana, u naselju Tukovi, Mrđa je s još nekoliko pripadnika Interventnog voda odveo civila bošnjačke nacionalnosti u nepoznatom pravcu. Posmrtni ostaci tog civila ekshumirani su 2013. godine na lokalitetu Tomašica (općina Prijedor).

Prema optužnici, Mrđa i Babić su bili rezervni policajci u Prvom interventnom vodu pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Radenko Marinović rezervni policajac – pripadnik Drugog interventnog voda, dok je Gavrilović bio policajac u SJB-u Prijedor.

Ranko Dakić, branilac optuženog Mrđe, kazao je da će se u vezi s dokazima opredijeliti tokom postupka.

“Moj branjenik je osuđen u Haagu i na uslovnom je otpustu. U Haagu je imao određene mjere zaštite, imao je imunitet. Pretpostavljam da je stekao pravo na imunitet od krivičnog gonjenja”, kazao je Dakić.

Mrđa je nakon priznanja krivice osuđen na 17 godina zatvora za zločin počinjen na Korićanskim stijenama. Osuđen je da je učestvovao u izvođenju, čuvanju, sprovođenju, strijeljanju i ubistvima više od 200 nenaoružanih muškaraca na Korićanskim stijenama.

Mira Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da se dugo čeka s početkom suđenja u ovom predmetu i da se istraga dugo vodila, te je zakazala početak suđenja.

“Ispoštovat ćemo odluke koje budu Haškog tribunala”, kazala je Smajlović.

 

Albina Sorguč