Članak

Jurić: Konačna presuda 26. septembra

9. Septembra 2016.13:05
Optuženi Ilija Jurić je svjedočeći u svoju korist na obnovljenom suđenju za zločine u Odžaku, kazao da nikada nije učestvovao u predaji civila, te da ih nije privodio u Posavsku Mahalu.

Ilija Jurić je rekao da je početkom rata živio u zaseoku Brezik (općina Odžak), mjestu koje je od Posavske Mahale udaljeno oko 4 kilometra, te da je angažovan u Hrvatskom vijeću obrane (HVO). Kako je kazao, zadatak mu je bio odlazak na liniju razgraničenja sa Vojskom Republike Srpske (VRS).

“Kao pripadnik HVO-a, nisam bio angažovan u drugim aktivnostima i operacijama. Nisam učestvovao u predaji civila iz Novog Grada”, izjavio je Jurić, te dodao da poznaje Ljubicu Lešić, koja je bila njegova komšinica.

Za svjedoke Milicu Đekić i Ristu Makić, optuženi je rekao da ih ne poznaje.

Jurić je naveo da nikada sa Marijanom Brnjićem, Jozom zvani Joza, Martinom Barukčićem i Pavom i Ilijom Glavašem nije privodio civile u Posavku Mahalu. Također je izjavio da nije išao u Novi Grad zbog privođenja civila. Pojasnio je da je jedne prilike tamo krenuo, ali kada je vidio zbog čega se ide, nije htio da ode.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u maju ove godine počelo je obnovljeno suđenje Iliji Juriću, koji je prvostepenom presudom u novembru 2015. oslobođen optužbi da je 1992. kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinio zločine nad civilima na području Odžaka.

Nakon što je Jurić završio svjedočenje, iznesene su završne riječi Državnog tužilaštva i Odbrane.

Tužilaštvo BiH je kazalo da je dokazano da je Jurić počinio zločine nad civilima – ženama i djecom – koji su zaštićeni Ženevskom konvencijom.

“Smatram da je dokazano da je optuženi osoba koja je silom i prijetnjom izveo Milicu Đekić, koja je odvedena od troje maloljetne djece, i potom izvršio silovanje. Žrtva je poznavala optuženog i to je na glavnom pretresu potvrdila. Dokazali smo da je ona bila dosljedna u svom iskazu i uvijek je ponovila isto. Njen iskaz je u potpunosti jasan i nedvosmislen”, naveo je tužilac Miroslav Janjić.

On je također dodao da je iskaz svjedokinje Đekić homogen u pogledu iskaza svjedoka Ljubice Lešić i Riste Makića.

“Smatramo da Odbrana nije uspjela umanjiti vjerodostojnost dokaza Tužilaštva. Nije imala ni jednog svjedoka, osim čitanja iskaza. To je jedini dokaz i on povrđuje tezu Tužilaštva. Predlažem Sudu da optuženog proglasi krivim, te ga kazni u skladu za zakonom”, izjavio je Janjić.

Jurićev advokat Borislav Pisarović u završnim riječima je rekao kako smatra da je iskaz Milice Đekić nedosljedan i kontradiktoran te zatražio da njegov klijent bude oslobođen. On je spomenuo iskaz Ljubice Lešić koja je vidjela da su lica imala kape na glavi sa otvorima za usta i oči, a da svjedokinja Đekić to nije navela i tvrdi da je odmah prepoznala optuženog i ostale vojnike.

“Ljubica ne spominje da je među prisutnim vojnicima prepoznala glas Ilije Jurića, ni u Novom Gradu ni u Posavskoj Mahali. Nije nikada navela da je Jurić na bilo koji način nekoga silovao, te da joj nikada Milica, njena sestra, nije rekla da ju je silovao Jurić. Ljubica vrlo dobro poznaje Iliju”, naveo je Pisarović.

Dodao je da Đekić nikada nije prijavila Jurića, nego ga je prvi put spomenula u izjavi koju je dala u avgustu 2013. godine.

Izricanje presude je zakazano za 26. septembar.

Emina Dizdarević Tahmiščija