Članak

Pažin i drugi: Kamionom odvedeni u Koštanu bolnicu

8. Septembra 2016.17:37
Svjedok Državnog tužilaštva opisao je na suđenju za zločine počinjene u Stocu kako je zarobljen u mjestu Plješevca i odveden u Koštanu bolnicu.

Svjedok Remzo Kaplan prisjetio se kako su u julu 1993. godine iz Plješevce odvedeni žene i djeca, te je uslijedilo hapšenje vojnika koji su bili u Hrvatskom vijeću obrane (HVO). U mahali, kako je rekao Kaplan, ostalo ih je devet, te su noć proveli u jednoj štali.

“Rođak Selvo je rekao sutradan da svako ide svojoj kući. Moja kuća je bila blizu puta i kako sam prilazio, neki mi je čovjek kazao da stanem. Nisam vidio čovjeka, već figuru. Komšija Ibro Tuka mi je kasnije rekao da je to pokojni Mirko Raguž. Tog Raguža sam viđao, ali nikada nisam razgovarao sa njim”, rekao je svjedok i dodao kako je po njegovom zahtjevu otišao po rođake.

Kada je došao sa rođacima, svjedok je rekao da je sa Ragužem vidio i Mileta Pažina, “starijeg” Krešića, te Šetka i Žuju. Imena i nadimke, kako je rekao svjedok, saznao je od rođaka Tuke koji mu je ispričao da je Pažin radio sa njegovim ocem u građevinskoj firmi, dok su Krešići, kako je dodao, bili njegovi susjedi.

“Pitali su nas da li imamo oružje. Nisam imao ništa. Stari Krešić mi je debljim kanapom svezao ruke, nije stegnuo puno. Poslali su dvojicu mojih rođaka da uzmu traktor da se preveze tijelo Sanide Kaplan do harema kako bi je sahranili. Bilo je malo revolta i galame. Meni je Mile Pažin udario dva šamara. Poslije su mi prenijeli kako je rekao da mu je žao zbog toga”, kaže svjedok, te pojašnjava kako nije odmah znao da ga je šamarao Mile, već mu je to ispričao Sutko Plošković, koji je bio prisutan.

Svjedok navodi da su se zaputili prema haremu, gdje su bili odvezani kako bi mogli sahraniti Sanidu, te su pušteni da to urade po običajima. Poslije sahrane, rođak je svjedoku rekao da se dole nalazi kamion, i da ih zovu.

“Ti koji su bili tu su nam naredili da uđemo u kamion. Nisu nam rekli gdje ćemo, a rođak Selvo je čuo kako idemo prema Stocu. Došli smo do Koštane bolnice, bili u podrumu dvije noći i dan, te smo kamionom prevezeni u logor u Dretelju”, kazao je svjedok.

Pažina i Ivicu Markovića optužnica tereti za hapšenje, psihičko i fizičko maltretiranje civila zatvorenih u školi u Crnićima (općina Stolac). Vidu i Josipu Krešiću na teret je stavljeno maltretiranje civila u Koštanoj bolnici. Prema optužnici, oni su bili pripadnici HVO-a.

Na pitanja Odbrane, svjedok je odgovorio da je Mile Pažin njegov komšija i ponovio kako je radio sa njegovim ocem, ali da ga nije znao. Pažina, kako je odgovorio u unakrsnom ispitivanju, nije vidio ni u Koštanoj bolnici, niti u Dretelju.

Nastavak suđenja je planiran za 6. oktobar.

Haris Rovčanin