Članak

Ninković i drugi: Optuženi autoritet broj jedan u Doboju

6. Septembra 2016.14:38
Na suđenju za zločine počinjene na području Doboja, svjedok Državnog tužilaštva u unakrsnom ispitivanju je govorio o radu Kriznog štaba i drugih organa u Doboju.

Svjedoka Milenka Gligorića, koji je prilikom direktnog saslušanja kazao da je bio član i portparol Kriznog štaba u Doboju, unakrsno je ispitivao optuženi Milan Ninković, koristeći se nizom različitih dokumenata.

Na pitanje optuženog da li je Gligorić bio član i osnivač Srpske demokratske stranke (SDS) 1990. godine, svjedok je odgovorio da je bio član, ali da je osnivač bio optuženi.

Ninković je pitao svjedoka, za kojeg je kazao da je obnašao šest funkcija, ko je od njih dvojice bio veći funkcioner u SDS-u, na šta je svjedok odgovorio: “Po ovom što ste nabrojali, ja, ali ja sam bio tako malen. (…) Sve funkcije su bile čista dekoracija. (…) Nije bila demokratska, nego vladavina Vas. Sve ste držali pod kontrolom”.

On je dodao i da je Ninković davao ovlaštenja “iz formalnih razloga”.

“Bio sam u organima, ali su svi ti organi bili beznačajni. (…) Samo ste vi bili autoritet broj jedan”, kazao je svjedok.

Milan Ninković, Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić optuženi su da su od početka maja 1992. do kraja 1993. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

Optuženima su na teret stavljeni napadi vojske, policije i paravojnih formacija, prilikom kojih su civili ubijani i zarobljavani te odvođeni u logore na više lokacija na području Doboja, kao i progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Doboja i Teslića.

Optuženi Paravac je u to vrijeme bio predsjednik, a Ninković član Kriznog štaba općine Doboj, Bjelošević načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, dok je Savić bio njegov zamjenik.

“Vi ste glavni tvorac toga, jer ste držali konce u rukama”, odgovorio je svjedok na pitanje optuženog da li je on (optuženi) formirao Krizni štab i opštinski odbor SDS-a. Svjedok je dodao i da je Ninković predlagao sve ljude koji su činili stranku.

Gligorić je kazao da je Krizni štab finansirao “civilni život”, ali da mu nije lično poznato da je finansirao objekte za nezakonito zatočene nesrpske civile. Na pitanje da li je Krizni štab nekad obaviješten o postojanju logora  na ovom području, svjedok je rekao da “nije upoznat sa takvim aktom”, te naglasio da nije prisustvovao svakoj sjednici.

On je dodao i da 3. maja 1992. godine, prilikom vojnog i policijskog deblokiranja institucija, nije bilo sukoba u jutarnjim časovima.

Gligorić je istakao da je SDS preuzeo vlast bez obzira da li su funkcioneri Izvršnog odbora bili članovi SDS-a ili ne.

“Oni su bili pod vašom kontrolom”, odgovorio je svjedok Ninkoviću.

Na pitanje da li je prilikom mobilizacije u opštini Doboj SDS vršio pripreme ili bilo šta, svjedok je odgovorio da je to radio rezervni sastav vojske.

Nastavak suđenja, kada će optuženi nastaviti sa unakrsnim ispitivanjem svjedoka, zakazan je za 20. septembar.

Lamija Grebo