Članak

Milunić i drugi: Odveli joj šest sinova

2. Septembra 2016.17:21
Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako je u ljeto 1992. godine u selu Zecovi vidio tijela ubijenih na livadi u blizini škole.

Goran Stupar, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava policije u Rasavcima (općina Prijedor), kazao je kako je u ljeto 1992. godine bila dojava da se na području Zecova nalaze naoružane formacije, te da je bilo obavještenje da se treba izvršiti razoružavanje tih osoba.

On je kazao da je “situacija bila malo anarhistična”. Kako je rekao, on tokom akcije nije pronašao oružje, ali ima saznanja da je bilo “neko predavanje oružja”.

“Bila je jedna livada prije škole. (…) Bili su neki civili poubijani. Iz livade je izlazio jedan rezervni policajac, Stevica Radulović”, rekao je Stupar.

Pred školom, kako je naveo, “bila je grupa od desetak ljudi, vojnika, izmiješano”, te je istakao da misli da nije bilo civila. Na pitanje Tužilaštva da li je nekoga konkretnog zapazio, svjedok je odgovorio da je kod istražitelja spomenuo da je možda tu bio Radomir Stojnić “Grom” i još jedna osoba, ali da nije sto posto siguran.

Stupar je kazao da nije ništa poduzeo u vezi sa tijelima, jer je bio mnogo potresen.

Svjedok se prisjetio i da je vidio grupu nepoznatih vojnika kako su sproveli grupu civila prema autobuskoj stanici, među kojima je prepoznao i jednog školskog prijatelja. On je dodao da se u jednom trenutku začula pucnjava i da mu se čini da je jedan civil pobjegao.

Kako je rekao, kod “Zikine kafane” je primjetio grupe civila i uniformisane vojnike, te dodao da je tu “procurila” informacija da je akcija završena.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je izjavio da nije čuo da je optuženi Radomir Stojnić “odobravao zločin prema nesrpskom stanovništvu”, kao i da nije naredio da se pali imovina, vjerski objekti, pljačka, niti da se djeca i starci sprovode do “Zikine kafane”. On je dodao i da lično nije bio očevidac nikakvim ubistvima pred školom.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Na suđenju je svjedočila i Hava Tatarević, koja je ispričala kako su joj za vrijeme akcije u Zecovima odvedeni muž i šest sinova, kao i komšije.

“Ja sam njih tražila… dok ih nisu našli u Tomašici”, rekla je Tatarević.

Ona je dodala da su joj ubijeni i drugi članovi porodice. Na Gradini je, kako je rekla, vidjela “pobijene Bačiće”.

Suđenje će se nastaviti 9. septembra.

Lamija Grebo