Članak

Marjanović i ostali: Svjedok ispričao kako su uhapšene “Miće”

1. Septembra 2016.16:40
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Teslića, svjedok Odbrane je kazao da su hapšenja pripadnika formacije “Miće” počela sredinom juna 1992. godine, nakon što su “počela seksualna zlostavljanja civila”.

Veselin Medojević je optuženog Dragana Marjanovića upoznao početkom maja 1992., kada je saznao da će jedna grupa doći u Teslićku brigadu. U tom periodu je Marjanović postavljen za komandira voda Vojne policije Teslićke brigade.

Medojević je dodao da nije imao nikakvu zvaničnu funkciju u brigadi, ali je prisustvovao kolegijima i stručno pomagao.

On je rekao da je prvi put čuo za izvjesne “Miće” kada je prisustvovao referisanju u komandi. Na tom sastanku je, kako je kazao, komandant Teslićke brigade Dejan Milanović saopćio da je po nečijem naređenju raspoređena grupa oficira i podoficira, i da su svi dužni da se povinuju njihovim naređenjima.

“‘Mića’ je došlo između 20 do 30. U to vrijeme nije bilo nikakvih jedinica. Prije njih su bile ‘Crvene beretke’. Oni nisu imali nikakve veze s njima. Ne znam odakle su došle ‘Miće’. To je bilo početkom jula 1992. godine”, izjavio je svjedok. Naveo je da su s dolaskom “Mića” počele stizati žalbe civila. Medojević je dobijao informacije od pripadnika vojske da je bilo maltretiranja, udaranja i zatvaranja. Čuo je da se oduzimaju novčana sredstva, automobili, motocikli…

“Pripadnici ‘Mića’ su nosili različitu uniformu. Imali su specijalno naoružanje, koje nije bilo svojstveno pripadnicima vojske. Znalo se ko kojoj jedinici pripada. Jedan ili dva amblema sam vidio na kojim je pisalo ‘Miće’”, pojasnio je svjedok.

Prema njegovim riječima, pripadnici “Mića” zatvarali su civile na teniskom terenu Banje Vrućice i u gradu gdje je bio magacin Teritorijalne odbrane (TO). Naknadno je saznao da su civili zatvarani i u selu Pribinić (općina Teslić).

Nakon što je prisustvovao sastanku s pripadnicima vojske, koji su mu se požalili da postoje nesuglasice i da je bilo međusobnih sukoba, Medojević je otišao u Banju Luku da bi odgovorne ljude obavijestio o tome. Kako je rekao, na tom sastanku je bio general Ninković.

“Naredna dva do tri dana napravljen je plan i došlo je naređenje da se ta lica moraju uhapsiti i skloniti iz grada, pripadnici ‘Mića’. Marjanović je bio jedan na koje smo mi računali i s kojima smo imali saradnju”, ispričao je svjedok.

Akcija hapšenja pripadnika “Mića” se, prema svjedoku, desila od sredine do kraja juna.

Marjanoviću se, sa Sašom Gavranovićem, Vitomirom Devićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem, sudi pod optužbom da su 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje i ubili ih.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Svjedok Medojević je kazao da je za događaj na Borju saznao mjesec dana kasnije, iz medija.

Suđenje se nastavlja 15. septembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija