Članak

Marković i drugi: Oslobođeni krivice za zločin u Karačićima

30. Augusta 2016.13:46
Sud BiH oslobodio je osmoricu bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice u septembru 1992. godine.

This post is also available in: English

Prvostepenom presudom oslobođeni su Radomir Marković, Mile Kušić, Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, Pero Radović, Ilija i Miloš Vukašinović.

Optužene je Sudsko vijeće oslobodilo da su u rogatičkom selu Karačići strijeljali i zapalili 20 Bošnjaka jer Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da su počinili navedeno dijelo.

Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade VRS-a, a Kušić, Božović, Perković, Gluhović, Radović i Vukašinović pripadnici ove jedinice.

Tokom suđenja, Vijeće je kazalo da su utvrdili pripadnost optuženih VRS-u, a ostali navodi optužnice Tužilaštva BiH su ostali u domenu pretpostavke.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić se osvrnula na svjedoke Tužilaštva BiH, od kojih su samo dva zaštićena bila očevici – RM 1 i RM 2. Njihovi iskazi su, prema Sudskom vijeću nesigurni, nepouzdani, neuvjerljivi te proturječni.

“Mnoge su bitne razlike u izjavama, broju učesnika, poziciji na kojoj su se oni nalazili, te poziciji i mjestu štale. Za ovo Vijeće problem i jeste položaj na kojem su se nalazili i da li su uopšte mogli biti na tom mjestu. RM 2 tvrdi da je bilo 19 do 20 civila, a RM 1 navodi da je bilo 10 do 20, a razlike su bile i u njihovom uzrastu“, navela je Marenić.

Ona je dodala da i ukoliko bi se i prihvatio njihov iskaz, onda je problem što oni ne potvrđuju činjenične navode optužnice, onako kako to čini Tužilaštvo.

„Bez obzira ko je zaista učestvovao u akciji, niko od svjedoka to nije opisao na način kako je to opisano u optužnici“, dodala je ona.

Optuženi se u cjelosti oslobađaju naknada sudskih troškova, a oštećeni se upućuju na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English