Članak

Bogdanović: Pucanje nakon pjesme

30. Augusta 2016.17:13
Na suđenju za zločine u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH govorio je o ubistvu osoba iz magacina na raskrsnici u Konjević Polju (općina Zvornik).

Nenad Dukić, nekadašnji vojni policajac pri Zvorničkoj brigadi, prisjetio se kako je u julu 1995. godine sa trojicom kolega dobio zadatak da u Konjević Polju regulišu saobraćaj vojne kolone. On je naglasio da su njihov zadatak bila vojna, a ne civilna vozila.

Svjedok je pojasnio da su u Konjević Polju bili oko tri dana, na mjestu prije magacina na raskrsnici. Dodao je da je na raskrsnici bila kontejner-kućica za civilnu miliciju.

Dukić je kazao kako je jednog dana vidio autobuse sa muškarcima oborenih glava koji su se kretali prema Drinjači, kao i autobuse sa ženama i djecom koji su išli u pravcu Milića. Na pitanje ko je njih usmjeravao, svjedok je odgovorio da su “oni sami išli”.

“To su najvjerovatnije bili ovi iz Srebrenice. Muslimani”, rekao je svjedok.

Dodao je i da je vidio kako je iz jednog autobusa vojska izvela jednu osobu, koju je nekoliko civilnih policajaca u panciru tuklo. Svjedok je precizirao da to nisu bili policajci iz kontejner-kuće.

Tužilaštvo je upitalo svjedoka zašto danas spominje pancire, kada to u ranijoj izjavi nije spominjao. Dukić je kazao: “Da me je ko pitao, ja bih rekao”.

Dukić se prisjetio i da je vidio da je 20 do 30 muškaraca dovedeno u magacin na raskrsnici.

On je naveo kako je “čuo da jedan momak lijepo pjeva”, te da je tada prišao magacinu i sa vrata vidio kako mu dvojica policajaca u panciru govore šta da pjeva.

Istoga dana, prema riječima svjedoka, čuli su se rafali iz automatske puške i krici iz magacina.

Dukić je objasnio da su se on i kolega bacili na asfalt, a da je zatim vidio kod magacina policajca s pancirom.

“Dolaze drugi policajci s pancirima i hvataju ga. Govore: ‘Budalo jedna, mi dovodimo za razmjenu, a ti ubijaš'”, rekao je svjedok.

On je dodao da je s vrata magacina vidio tijela.

Tužilaštvo BiH tereti Milana Bogdanovića da je od 10. jula 1995. do oktobra iste godine učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnim premještanjima te zatvaranju i nestanku civila.

Kako je navedeno u optužnici, Bogdanović je, kao komandir Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka.

Odbrana je odustala od pitanja za ovog svjedoka, budući da mu se tokom pauze pogoršalo zdravstveno stanje.

Suđenje će se nastaviti 20. septembra.

Lamija Grebo