Članak

Nanić i ostali: Udarci palicom po leđima

29. Augusta 2016.16:08
Na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene u Bužimu, svjedok Tužilaštva BiH izjavio da ga je jedan od policajaca, izvjesni Vahid drvenom palicom udarao po leđima.

Ramiz Dizdarević je u decembru 1994. godine, sa još tri osobe zarobljen na lokalitetu Kumarica (općina Velika Kladuša) i odvedeni su u hotel u Bužim. Zarobila ih je vojska Petog korpusa Armije BiH (ABiH).

Svjedok je naveo da su ispred hotela postrojeni, a njega su izdvojili iz grupe jer je, kako je rekao, imao maskirnu uniformu.

“Skinuli su mi uniformu, čizme i udarali me palicom, nogama, čizmama. Ne znam koliko me je policajaca udaralo. Potom jedan policajac me je prislonio uz zid i sa drvenom palicom me je tukao po leđima dok se nije slomila. Policajac se zvao Vahid. Tada sam imao oko 20 godina”, prisjetio se on i dodao da je za ime policajca saznao u zatvoru.

Svjedok je rekao da nije vidio crteže u zatvoru, ali su neki zatvorenici govorili da je bio konj nacrtan na zidu.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, Dizdarević je pojasnio da je vidio Vahida sa palicom u ruci prije nego se okrenuo leđima.

Zijadu Naniću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajraktareviću, Senadu Salkiću, Hasanu Mustafiću, Nedžadu Bapiću te Samiru i Huseinu Isakoviću na teret je stavljeno da su od novembra 1994. do augusta 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH, Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije iste brigade.

Rifet Golubović je u selu Grabovac (općina Velika Kladuša), 16. novembra 1994. godine, zarobljen sa još 13 osoba. Odvedeni su u hotel u Vrnograč (općina Velika Kladuša) gdje su proveli nekoliko sati, a zatim su prebačeni u hotel u Bužimu.

Ispred hotela jedan od policajaca je uzimao lične podatke od njih, te novac. Prema njegovim riječima, neki su tu odmah bili tučeni.

Golubović je rekao da su Šeju Krupića pet do šest policajaca tukli dok nije pao na pod. Kada je došao sebi bio je krvav i natečen.

Svjedok je u zatvoru proveo tri noći, nakon čega odlazi u radni vod te se više nije vraćao u zatvor.

Suđenje će se nastaviti 5. septembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija