Članak

Marjanović i ostali: Zoran Šljuka sposoban za suđenje

25. Augusta 2016.15:30
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, vještak medicinske struke zaključio je da je optuženi Zoran Šljuka sposoban učestvovati u sudskom postupku.

Sud je naložio vještačenje zdravstvenog stanja Šljuke kako bi se utvrdilo da li može govoriti, odnosno odgovarati na pitanja tokom suđenja.

Vještak otorinolaringolog Fuad Brkić je rekao da je na osnovu uvida u medicinsku dokumentaciju zaključio da je Šljuka potpuno sposoban odgovarati na pitanja.

On je pojasnio da se iz medicinske dokumentacije može vidjeti da je optuženi 5. maja imao operativni zahvat na glasnicama, te da mu je preporučen logopedski tretman.

Dodao je i da, prema međunarodnim referencama na koje se pozvao, pacijent može nakon šest nedjelja normalno koristiti glas, no da mu ne bi škodile pauze.

Na pitanje Odbrane optuženog Šljuke zbog čega nije pregledao optuženog, vještak je odgovorio da to nije bilo u naredbi. Brkić smatra da bi nalaz i mišljenje mogao dati na osnovu medicinske dokumentacije.

Odbrana je vještaku pokazala uputnicu za pregled mozga zakazan 31. augusta, na šta je vještak kazao da to nema veze s njegovim nalazom.

Na početku ročišta Sudsko vijeće je reklo da je Odbrana Šljuke predložila da se postupak u odnosu na njega razdvoji zbog zdravstvenog stanja optuženog. Nakon nalaza vještaka, Odbrana je odustala od prijedloga te je Sudsko vijeće kazalo da će se postupak nastaviti bez razdvajanja.

Šljuki se, s Draganom Marjanovićem, Sašom Gavranovićem, Vitomirom Devićem i Dragomirom Kezunovićem, sudi pod optužbom da su 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje i ubili ih.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Suđenje će se nastaviti 1. septembra.

Lamija Grebo