Članak

Šišić i ostali: Niko nije mogao ići u Kukavice

23. Augusta 2016.16:43
Svjedoci Odbrane Muhameda Šišića i Emira Drakovca izjavili su da 27. augusta 1992.

godine niko iz njihovih jedinica nije odlazio u selo Kukavice kada je napadnuta kolona civila.

Rasim Šuša, nekadašnji zamjenik komandira Kukavičke čete, kazao je da su srpske snage napale selo Kukavice početkom jula 1992. i da se tada sve stanovništvo povuklo prema Ustiprači, dok su muškarci nekoliko dana poslije organizovali odbranu u selu Brčigovo.

“Više nije bilo šanse da se vratimo u Kukavice”, rekao je on i dodao da od polovine augusta do polovine septembra niko nije išao iz Brčigova u Kukavice.

On je istakao da od druge polovine augusta do prve polovine septembra u Brčigovo nije silazila nikakva vojna formacija Armije BiH (ABiH) sa Pokrivenika, jer je prolaz bio nemoguć.

Za stradanje konvoja u Kukavicama, kako je naveo, čuo je 1993. na radiju.

Za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice – kada je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno – sudi se Muhamedu Šišiću, Tariku Šišiću, Emiru Drakovcu i Azizu Šuši.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda Kukavičke čete ABiH, a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Drakovac je optužen i da je u novembru 1992. na području Rogatice pucao u jednog civila, kao i da je krajem iste godine na području Foče mučio nepoznatog zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Abdulah Džaferović je kazao da je bio komandir pozadinskog voda u Brčigovu. On je negirao navode zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH da je 27. augusta 1992. išao u Kukavice, dodavši da se nije moglo proći i da niko nije išao.

“Ja se nisam odvajao od kuhinje. To odgovorno tvrdim”, izjavio je Džaferović.

Za stradanje kolone u Kukavicama, kako je rekao, čuo je 1993. godine.

Svjedok Fadil Makaš kazao je da je u Brčigovu bio do 26. augusta i da su se tada svi povukli u Gornje Brčigovo, negiravši da je iko tada, zbog neprohodnosti i napada, išao u Kukavice. Sjeća se datuma, jer je, kako je rekao, tri dana poslije ranjen na tom lokalitetu, u vezi s čim je i priložena njegova medicinska dokumentacija.

Posljednji svjedok na današenjem ročištu, Nijaz Pločo je kazao da su se iz Donjeg u Gornje Brčigovo povukli tri dana prije nego su napadnuti 28. ili 29. augusta.

On je također negirao da je njihovoj jedinici pružena bilo kakva ispomoć sa Pokrivenika.

Suđenje se nastavlja 6. septembra.

 

Džana Brkanić