Članak

Sljedeće sedmice žalbe na presudu Dževadu Salčinu

19. Augusta 2016.14:59
Sljedeće sedmice pred Sudom BiH biće iznijete žalbe na presudu kojom je Dževad Salčin, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), osuđen na dvije godine zatvora za zločin počinjen 1993. na planini Igman (općina Hadžići).

Salčin je proglašen krivim da je, kao pripadnik odreda “Zulfikar” ABiH, u prvoj polovini 1993. godine ispred hotela “Mrazište” na planini Igman zatvoreniku Draganu Vukoviću odsjekao gornji dio školjke desnog uha. Ročište pred Apelacionim vijećem zakazano je za utorak, 23. avgusta.

Istog dana biće nastavljeno suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločin počinjen na području Srebrenice i Bratunca. Oriću i Muhiću na teret je stavljeno da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) ABiH, 1992. godine učestvovali u ubistvu tri srpska zarobljenika u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Sljedeće sedmice biće nastavljena tri suđenja za genocid u Srebrenici. Suđenje Goranu Sariću biće nastavljeno u ponedjeljak, 22. avgusta, dan kasnije Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, a Srećku Aćimoviću u srijedu, 24. avgusta

Pred Sudom BiH sljedeće sedmice nastavljaju se suđenja za zločine u Prijedoru, Zvorniku, Doboju, Brčkom, Rogatici i Foči, Mostaru, Odžaku, Čapljini, Livnu, Hadžićima, Bijeljini, Milićima, Ljubuškom, Tesliću, Kladnju i Čajniču.

Albina Sorguč