Članak

Sakoč: Kuća puna krvi

19. Augusta 2016.12:02
U nastavku suđenja Edinu Sakoču, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva u Počitelju, svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je izvjesni Boban u njenoj kući pucao u glavu dvjema staricama.

Neđa Đurašković se u junu 1992. godine iz izbjeglištva vratila u svoju kuću u mjestu Počitelj (općina Čapljina), u kojoj su se krile tri komšinice – Vasilija i Cvija, te T.Č.

Ona je posvjedočila da su 9. jula 1992. godine, u noćnim satima pred njihovu kuću došla dva čovjeka, od kojih je jedan imao čarapu na glavi, dok je drugi bio u uniformi sa bijelim opasačem.

Jedan od njih, izvjesni Boban, pitao je njenog supruga Miška gdje kriju četnike, te su ušli u kuću. Kako je rekla, oni su staricama – Vasiliji i Cviji maramicom mahali po nosu, a T.Č. odveli na ispitivanje, kazavši da će je vratiti.

Svjedokinja je kazala da je kasnije od komšija saznala da se čovjek sa čarapom na glavi zvao Sakoč.

“Oni su došli u tri sata. Ja sam bila u sobi i izašli smo. Mislili smo da su doveli T.Č. (…) Boban je odmah jednoj starici jedan metak u glavu, drugoj tri metka. Mozak joj se prosuo po kući. On je bio čovjek nadrogiran, tresao se sav”, prisjetila se Đurašković.

Prema njenim riječima, Boban je sa njenim suprugom otišao po deke, kako bi iznijeli starice napolje, a zatim je suprug morao otići po gorivo.

“Iznijeli su ih ispred kuće. Polio ih je i zapalio. Zatim je ispalio jedan metak u zrak, vrištao i smijao se. To je bio Boban. A Sakoč je bio s njim, nije samo po deke išao. Bili su obojica tu. To je bila katastrofa, tresla sam se. Puna kuća krvi”, prisjetila se je ona.

Dodala da je vidjela kada su Sakoč i Boban iznosili tijela. Nakon toga su, kako je navela, ušli u kuću, pili kafu i rakiju, te otišli.

Đurašković je kazala da su sutradan došle policija i civilna zaštita, te su tijela starica odnešena i sahranjena.

Sakoč je optužen da je 9. jula 1992. godine sa osobom zvanom Boban došao u kuću porodice Đurašković u mjestu Počitelj (općina Čapljina), nakon čega su odveli T.Č.

Prema optužnici, Sakoč je počeo daviti i konopcem tući Č.T., a potom ju je silovao govoreći joj “četnikušo jedna”, te je nastavio udarati. Optuženi ju je odveo do “stare pošte” u Čapljini i predao je izvjesnom Mirsadu Muminoviću.

Prema drugoj tački optužnice, optuženi je 10. jula, oko tri sata iza ponoći, sa Bobanom ponovo došao do kuće Đuraškovića. Kako se navodi, Boban je pucao u Vasiliju Ekmečić i Cvijetu Čučak, usmrtivši ih.

Suđenje će se nastaviti 16. septembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija