Članak

Marinković: Završen dokazni postupak Tužilaštva

18. Augusta 2016.17:10
Saslušanjem svjedoka, te ulaganjem seta materijalnih dokaza, Državno tužilaštvo je okončalo dokazni postupak protiv Dragana Marinkovića, optuženog za zločin počinjen na području općine Milići.

Svjedok Osman Ahmetović se prisjetio da je 10. ili 11. maja 1992. godine došao do kuće Adema Mekanića gdje se “narod iskupio” nakon što se povukla srpska vojska, te da je čuo  da su poginuli Mehmedalija, Azem, Jašarević i Beša kojem je pravo ime bilo Osman.

Svjedok tvrdi da tada nije čuo ko ih je ubio.

Nakon mjesec dana, prema riječima svjedoka, od naroda je čuo da su “poznali Dragana Marinkovića da ih je pobio”. Dodao je i da je čuo od supruge jednog od oštećenih da pretpostavlja, ali da nije sigurna, da je to učinio optuženi.

Marinkovića optužnica tereti da je 11. maja 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u Milićima, s nepoznatim vojnikom ubio Rašida Jašarevića i Mehmedaliju Ahmetovića.

Tužilaštvo BiH tereti Marinkovića da je učestvovao u širokom i sistematičnom napadu protiv nesrpskog civilnog stanovništva u periodu od aprila 1992. do kraja septembra iste godine.

Marinkovića je svjedok prepoznao u sudnici, kazavši da ga poznaje jer su radili u istoj firmi.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je za Marinkovića rekao da je bio dobar čovjek i da nije bio agresivan. Ahmetović je rekao i da mu Rašidov sin Mevludin nije pričao ko mu je ubio oca.

Nakon saslušanja ovog svjedoka, Tužilaštvo je uložilo set materijalnih dokaza, a na neke od njih je Odbrana uložila prigovor relevantnosti. Odbrana se usprotivila i čitanju Marinkovićevog iskaza iz istrage. Sudsko vijeće je prijedlog ovog dokaza ocijenilo preuranjenim u ovom trenutku.

Odbrana optuženog kazala je da planira saslušati devet svjedoka.

Prva dva svjedoka Odbrane bit će saslušana 15. septembra.

Lamija Grebo