Članak

Savinović: Iseljavanje nakon izbijanja sukoba

16. Augusta 2016.16:15
Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara tokom 1993. godine, svjedoci Tužilaštva BiH pričali su o dešavanjima u tom gradu nakon izbijanja sukoba u maju 1993.

godine.

Damir Cibra, nekadašnji pripadnik Vojne policije sa sjedištem u Mostaru, potvrdio je da je oružani sukob između Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počeo u maju 1993. godine.

Kako je rekao, desna obala Neretve je bila pod kontorlom HVO-a, dok je na lijevoj obali bila Armija BiH.

“Znam da su Bošnjaci prije sukoba u dijelu grada gdje je bilo hrvatsko stanovništvo imali isti tretman, da bi nakon izbijanja sukoba došlo do nepovjerenja među stanovništvom. Tada je počelo i iseljavanje Bošnjaka iz tog dijela grada”, kazao je Cibra.

On je dodao da mu je poznato da su Bošnjaci odvođeni u logore Heliodom i Dretelj.

Takođe je rekao i da mu je poznato da su u gradu djelovale Antiterorističke grupe (ATG), ali da ne zna mnogo o njima.

Saša Savinović je optužen da je od maja 1993. do kraja te godine, kao pripadnik ATG “Kažnjenička bojna – Benko Penavić”, učestvovao u ubistvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Savinović je optužen i da je, s još tri pripadnika HVO-a, u Mostaru ubio četiri civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bila i beba, a njihova tijela su pronađena na području Bijelog Brijega.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedoku Cibri je prezentovana službena zabilješka iz jula 1993. godine koju je on sačinio u policijskoj stanici u Mostaru. U zabilješci se navodi da je kćerka ubijene Nade Frenjo ispričala policiji da su 15. jula 1993. godine u zgradu na Bijelom Brijegu došli izvjesni Vedran, Zoka i Davor, koji su najvjerovatnije počinili ubistva četiri civila iz te zgrade, među kojima su bili njena majka i jedna beba.

Na pitanje Odbrane optuženog Savinovića, da li se svjedok sjeća ovog slučaja i da li je ikada dobio bilo kakva saznanja o ovim ubistvima, Cibra je kazao da zabilješku jeste on sačinio jer na njoj vidi svoj potpis, ali da se ničeg drugog ne sjeća.

“Ja se ovoga uopšte ne sjećam, uopšte se ovog predmeta ne sjećam. Da li postoje još neka saznanja o ovom predmetu, nažalost, ja to ne znam”, kazao je svjedok.

Na današnjem ročištu iskaz je dao i Nino Pehar, nekadašnji pripadnik ATG “Vinko Škrobo” iz Mostara.

Pehar je kazao da mu je poznato da je u ovom reonu djelovala i ATG “Kažnjenička bojna – Benko Penavić”, ali da ne zna mnogo o njihovim pripadnicima.

“Jedno vrijeme su vođe grupa bile u zavadi, pa tako ni pripadnici ovih grupa nisu međusobno razgovarali”, objasnio je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. avgust, kada će Tužilaštvo BiH ispitati još dva svjedoka.

Dragana Erjavec