Članak

Nanić i ostali: Udarao ga čovjek sa flasterom na oku

15. Augusta 2016.16:35
U nastavku suđenja osmorici optuženih za zločine počinjene u Bužimu, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da ga je "gospodin Bapić" prebacio preko haube auta i udarao po leđima.

Derviš Mekanović je imao 19 godina kada je 16. novembra 1994. godine zarobljen kao pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB). Odveden je u Vrnograč (općina Velika Kladuša), gdje je zatekao još zarobljenika.

Nakon toga su autobusom odvedeni u podrumske prostorije hotela u Bužimu. Tu je zatekao svog rođaka i tom prilikom nije bio maltretiran.

“Nakon sat, kada sam izašao vani nije bilo mog rođaka i onda je počela tuča, postrojavanje. Bilo je udaranja nogama, rukama, palicama (…) Gospodin Bapić je imao jedno zatvoreno oko, imao je flaster. Uhvatio me je i bacio me preko haube auta i udarao po leđima. To vam ne mogu opisati kako sam se osjećao, boljelo je”, prisjetio se Mekanović.

Nakon desetak dana, kako je rekao, odveden je na kopanje rovova. U zatvor se ponovo vraća za Novu godinu. Od vojnika se, kako je rekao, sjeća Vahida Bajraktarevića, Esada Kudelića i Salkića.

“Esada Kudelića znam i on mene zna. Kudelić me nije dirao, nije mi ništa loše rekao. Kao čovjek je bio dobar. Vahid nije bio ništa bolji od Bapića, ali mene nije dirao – udarao je druge, mene nije (…) Nisam vidio kako se Salkić ponašao prema drugima”, ispričao je svjedok

Bajraktarevića, Kudelića,  Hasana Mustafića, Zijada Nanića, Senada Salkića, Nedžada Bapića te Samira i Huseina Isakovića optužnica tereti za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika.

Oni su optuženi da su od novembra 1994. do avgusta 1995. nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u improvizovanom zatvoru u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi ove brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Svjedok Mirsad Sejfić je kazao da je 16. novembra 1994. godine zarobljen i odvezen u hotel u Bužim, gdje su ih dočekali vojni policajci koji su ih provocirali, maltretirali i tukli.

Nakon šest do sedam dana provedenih u podrumu hotela, odlazi na kopanje tranšeja i pokrivanje zemunica.

“Od čuvara sam najviše zapamtio Bajraktarević Vahida – on je najviše tukao. Salkić me je isto najviše tukao. Kudelić me nije tukao, bio je fer prema meni”, kazao je svjedok i prepoznao optužene Bajraktarevića, Salkića i Kudelića u sudnici.

Svjedok je rekao da je s njima u zatvoru bila jedna žena koja je bila maltretirana. Kazao je da je čuo da je jedan od zarobljenika natjeran da je siluje.

Suđenje će se nastaviti 29. augusta.

Emina Dizdarević Tahmiščija