Članak

Bogdanović: Odvoženje tijela bagerom

Na suđenju Milanu Bogdanoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice, svjedok Tužilaštva je izjavio da je u julu 1995. grupa civila dovedena u devastirani magacin u Konjević Polju i ubijena.

Radoljub Milanović je u julu 1995. godine, kao pripadnik policije iz Bratunca, angažovan na punktu u Konjević Polju. Zadatak mu je bila kontrola saobraćaja i putnika. Njegova četa je imala komandira na nivou Posebne jedinice policije (PJP), ali svjedok u to vrijeme nije znao ko je.

Kako je rekao, prošle godine kada je davao izjavu, saznao je da je komandir bio Milan Bogdanović.

“Angažovan sam u Konjević Polje. Vjerovatno je došla neka depeša u Policijsku stanicu Bratunac – meni govore rukovodni radnici da trebam ići u Konjević Polje i da preuzmem punkt koji je držala moja stanica. Prošle godine, pri ispitivanju sam saznao da je komandir bio Milan Bogdanović. Ne sjećam se je li tada bio u Konjević Polju”, kazao je svjedok.

On je u sudnici prepoznao optuženog Bogdanovića, kojeg “poznaje iz viđenja”, ali je rekao da njegov lik “ne može vezati za osobu koju je viđao u Konjević Polju”.

Milanović je naveo da je 12. jula do njegovog punkta došao nepoznati čovjek, koji mu je kazao da je bio proboj u Srebrenici i da je zalutao.

“Krenuo je prevoz civila, kamiona, odlazili su prema Zvorniku i Sarajevu. Bila je vojska u autobusima. Bilo je i vraćanja praznih autobusa prema Bratuncu. Provođene su određene grupe civila od strane Vojske Republike Srpske (VRS)”, prisjetio se svjedok.

On je posvjedočio da je u devastiranom magacinu, koji je bio smješten prekoputa punkta, dovedena grupa od desetak civila koje je čuvala VRS. U jednom momentu, svjedok je začuo pucnjavu iz pravca magacina i nekoga da izlazi iz njega.

Milanović je vidio tijela kada su ih iznosili.

“Predvečer je došao bager, te ljude su ubacili u kašiku bagera i odvezli u pravcu Milića. Ne znam gdje su ukopani. Naređivali su i meni da utovaram, ali sam ja odbio. Jedan od mojih kolega je utovarao s njima. Ne sjećam se ko je vozio bager”, izjavio je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Milana Bogdanovića da je od 10. jula 1995. do oktobra iste godine učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnim premještanjima te zatvaranju i nestanku civila.

Kako je navedeno u optužnici, Bogdanović je, kao komandir Šeste čete PJP-a Zvornik, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka.

Suđenje će se nastaviti 30. augusta.

Emina Dizdarević Tahmiščija