Članak

Šišić i ostali: Nemoguć prolaz do Brčigova

12. Jula 2016.15:39
Prvi svjedoci Odbrane na suđenju za zločine počinjene u Rogatici i Foči kazali su da u ljeto 1992. godine niko nije mogao sa lokaliteta Pokrivenika doći u selo Brčigovo, jer su između bili položaji srpske vojske.

Ćamil Hadžibulić je rekao da je bio vojnik Prvog samostalnog Rogatičkog bataljona u selu Čadovina u ljeto 1992. On je naveo da je zona odgovornosti ovog bataljona bila velika, a da je sam bataljon imao slabo naoružanje i manjak ljudi.

“Mi smo fizički bili odvojeni od Brčigova, presječeni srpskim položajima. Imali smo radio vezu, ali kuriri nisu mogli proći”, kazao je Hadžibulić, svjedočeći na poziv optuženog Muhameda Šišića.

Zbog toga, kako je rekao, nije bilo moguće da je neko sa Pokrivenika, gdje je bila komanda bataljona, poslan u ispomoć u Brčigovo u augustu 1992. Prema njemu, u to vrijeme ovaj bataljon je morao da brani svoje položaje usljed konstantnih napada.

Odgovarajući na pitanje Tužilaštva BiH, Hadžibulić je rekao da je on povremeno odlazio u komandu na Pokrivenik, te da je inače bio na liniji.

Svjedok Tužilaštva BiH ST-2, kojem je dat imunitet od krivičnog gonjenja, na ročištu održanom 29. marta je kazao da je do sela Brčigovo sa Pokrivenika došao sa još 22 vojnika. On se nije mogao sjetiti imena tih vojnika kao ni saboraca iz bataljona sa Pokrivenika, ali je rekao da je sa optuženima Muhamedom Šišićem i Emirom Drakovcem bio u Kukavicama kada je izvršen napad na kolonu civila.

Hadžibulić je kazao da u avgustu 1992. nije imao informacije o dešavanjima u selu Kukavice.

Za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno, sudi se Muhamedu Šišiću, Tariku Šišiću, Emiru Drakovcu i Azizu Šuši.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda Kukavičke čete Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Drakovac je optužen i da je u novembru 1992. na području Rogatice pucao u jednog civila, kao i da je krajem iste godine na području Foče mučio nepoznatog zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Drugi svjedok Odbrane, Salim Džananović, rekao je da je bio komandir voda u Čadovini. On je kazao da “nema govora da je neko poslan u ispomoć negdje u avgustu 1992. godine”.

“Teritorija koju smo pokrivali je bila prevelika i za nas. (…) Kuriri nisu mogli proći u Brčigovo, sigurno”, rekao je svjedok.

On se nije mogao sjetiti koliko je jedinica bilo unutar bataljona kome je pripadao, jer “nije znao detalje iz komande”.

Suđenje se nastavlja 16. augusta.

 

Džana Brkanić