Članak

Nanić i drugi: Udaranje u bužimskom zatvoru

11. Jula 2016.17:23
Na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene na području Bužima, svjedoci Državnog tužilaštva ispričali su da su udarani u bužimskom zatvoru.

Fikret Kendić, bivši pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), kazao  je da je u zatvor u Bužimu dovezen 1. decembra 1994. godine.

On je naveo da ga je kada je doveden u zatvor gumenom palicom udarao Vahid Bajraktarević, koga tada nije poznavao.

Na konstataciju Odbrane da se više vojnih policajaca prezivalo Bajraktarević, Kendić je kazao da on zna za jednog.

Svjedok se prisjetio da su ga u januaru ili februaru 1995. godine ispred zatvora udarali Hasan Mulalić ili Mustafić i Vahid, kada mu je slomljena vilica.

“Tu me počeo udarati Vahid, nastavio tući taj Mustafić, Hasan udarao pištoljem”, kazao je svjedok.

On je dodao da je poslije batina dobio upalu i da su mu ispali zubi. Kendić je rekao da je prilikom obavljanja prinudnih radova bio ranjen.

Vahida Bajraktarevića, Hasana Mustafića, Zijada Nanića, Esada Kudelića, Senada Salkića, Nedžada Bapića te Samira i Huseina Isakovića optužnica tereti za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika.

Oni su optuženi da su od novembra 1994. do augusta 1995. nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u improvizovanom zatvoru u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi ove brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Svjedok Kendić je kazao da su mu prije 15 dana dolazila dva čovjeka i da mu je jedan od njih nudio novac da ne svjedoči.

“Koliko para da nećeš svjedočiti”, prisjetio se riječi jednog od njih. Svjedok je rekao da mu je rekao da to ne dolazi u obzir.

Samir Ordagić, također bivši pripadnik NOAPZB, kazao je da je bio mjesec i po u zatvoru u Bužimu.

“Dolaze vojni policajci, tuku nas i vrijeđaju”, kazao je svjedok Ordagić, preciziravši da je više puta “bio bijen”.

Ordagić je potvrdio da je u zatvoru bila i jedna žena, koja je također tučena, te da je tjerana na seks sa O. Đ., koji je, kao i ona, bio zarobljenik. To mu je, kako je rekao, kazao O.Đ.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. avgust.

Albina Sorguč