Članak

Đojić: Svjedok tvrdi da je morao potpisati izjavu

11. Jula 2016.13:17
Na suđenju Jozi Đojiću, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da nije čuo da je optuženi učestvovao u zločinima na području Odžaka.

Svjedok Božo Matanović je kazao da je čuo za jedinicu “Vatreni konji”, koja je djelovala na području općine Odžak, gdje je i sam živio 1992. godine.

“Čuo sam da loše postupaju prema stanovnicima srpske nacionalnosti, da pale kuće, pljačkaju, siluju žene s područja Novog Grada”, rekao je svjedok.

Matanović je kazao da je poznavao Jozu Đojića još od prije rata, ali da “nije čuo da je on išta radio”.

Tužitelj Miroslav Janjić nakon toga je skrenuo pozornost na razlike u iskazu svjedoka koji je 2007. godine u Tužilaštvu nabrojao neke od pripadnika jedinice “Vatreni konji” te među njima i optuženog Đojića. Tada je također rekao da je i optuženi učestvovao u zlostavljanjima.

“Ja sam to sve morao reći, bio sam u zarobljeništvu i prijetili su mi. Ja sam samo potpisao izjavu”, pojasnio je Matanović.

Tužitelj Janjić je kazao da je izjava iz 2007. godine, a da je Matanović u zarobljeništvu bio tokom rata, na što je svjedok rekao da se u toj izjavi samo ponavljaju navodi iz izjave date 1993. godine.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je kazao da su ga za vrijeme ispitivanja 2007. godine ucjenjivali da će biti okrivljen za silovanja i zlostavljanja ako ne svjedoči kako oni žele.

Đojiću, bivšem pripadniku 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Odžak, optužnicom se stavlja na teret da je u julu 1992. godine silovao žensku osobu na području općine Odžak.

Suđenje se nastavlja 15. augusta.

Srđan Kureljušić