Članak

Naredne sedmice svjedoči optuženi Mrđa

8. Jula 2016.16:49
Iduće sedmice pred Sudom BiH svjedočit će Goran Mrđa, optužen za zločine u Sanskom Mostu.

Tužilaštvo BiH tereti Gorana, Milorada i Ranka Mrđu, te Mileta Kokota za učešće u zločinima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja počinjena na području Sanskog Mosta u periodu od 1992. do 1994. godine.

Mrđa će svjedočiti u svoju korist u četvrtak, 14. jula.

Istog dana, zakazana je statusna konferencija pred početak suđenja za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora. Darko Mrđa, Zoran Babić, Radenko Marinović i Milan Gavrilović optuženi su za ubistvo najmanje devet osoba, mučenja i premlaćivanja zatvorenika, od kojih su neki i preminuli.

Prvi svjedoci Odbrane Mate Baotića svjedočit će u utorak, 12. jula. Baotića optužnica tereti za silovanje i seksualno zlostavljanje žene srpske nacionalnosti, kao i za mučenje i zlostavljanje većeg broja zatočenika u Donjoj Mahali (općina Odžak).

Prvi svjedoci Odbrane Muhameda Šišića, optuženog za zločine na području Rogatice i Foče, bit će saslušani na ročištu koje je planirano također za utorak.

Muhamedu Šišiću se, zajedno sa Tarikom Šišićem, Azizom Šušom i Emirom Drakovcem, sudi za učešće u napadu na konvoj 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno.

Naredne sedmice nastavit će se i suđenja za zločine u Kotor-Varoši, Srebrenici, Odžaku, Bužimu, Zavidovićima, Sarajevu, Konjicu, Mostaru, Foči i drugim gradovima.

Džana Brkanić