Članak

Predaja oružja bez prisile

7. Jula 2016.15:33
Na suđenju za zločin počinjen na području opštine Hadžići, svjedok Odbrane kazao je da je optuženi Mirsad Šabić bio zamjenik komandira Policijske stanice u Pazariću od maja do druge polovine ili kraja septembra 1992. godine, kada je postao komandir.

Asim Šehić, nekadašnji pomoćnik komandira rezervnog sastava policije u Pazariću, kazao je da je komandir rezervnog sastava policije u Pazariću bio Nail Hujić, a zamjenik komandira te stanice Mirsad Šabić.

Šehić je pojasnio da je Hujić bio komandir do druge polovine ili kraja septembra 1992. godine, a da je Šabić bio njegov zamjenik.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Šabić je bio komandir policije u Pazariću od početka juna 1992. godine. Uz Šabića, za ratni zločin počinjen u Hadžićima optuženi su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šefik Mešanović i Nermin Kalember.

Na teret im je stavljeno nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine opštine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, Kazić komandant 9. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), dok su Hujić i Čović bili upravnici i zamjenici upravnika logora “Silos”, ali u različitim periodima.

Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u “Silosu”.

Šehić je posvjedočio da je sa Šabićem išao u kasarnu u Kahrimanima da razgovaraju, kako bi vojska mirno napustila prostor. Na upit o oduzimanju vojnog naoružanja i vojne opreme, svjedok je odgovorio da se radilo o dogovoru, naglasivši da se nikada nije “išlo na oduzimanje oružja”.

Prema njegovim riječima, srpskom stanovništvu koje je dobilo oružje od Srpske demokratske stranke (SDS) najavili su da će doći komandir, predstavnici kriminalističke službe, Teritorijalne odbrane (TO), kako bi predali oružje.

“Išla ekipa, pet – šest ljudi. (…) Molili bi se oni da predaju to oružje, jer se nisu htjeli odazvati kad je TO dala proglas 12., 13. i 14. maja 1992. godine. Obično su to bila lagana oružja koja nisu ničemu služila”, kazao je svjedok, dodavši da su mlađi sugrađani imali “jača oružja”.

Prema njegovim riječima, Šabić je bio prisutan u selu Ramići kada je bila predaja oružja. Ustvrdio je da su dali potvrde za oduzeto oružje, te da nije bilo nikakve prisile niti maltretiranja.

Svjedok je rekao da u selu Ramići nije bio prisutan Hujić i da mu je poznato da je imao zdravstvenih problema.

Šehić je kazao da su u Osnovnoj školi “9. maj” bili pritvorenici srpske nacionalnosti, koji se nisu htjeli odazvati pozivu TO. Tvrdi da je kod njih pronađeno naoružanje koje nisu prijavili niti su ga odnijeli na predaju.

Drugi svjedok, Emir Morina, potvrdio je autentičnost snimaka koje se odnose na polaganje zakletve policije u Suhodolu, 19. augusta 1992. godine, te ispraćaja policajaca na Igman ispred osnovne škole u Tarčinu 24. augusta 1992. godine.

Šabićeva Odbrana je ove snimke ranije koristila prilikom ispitivanja svojih svjedoka.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. juli.

Albina Sorguč