Članak

Pažin i drugi: Hapšenje i zarobljavanje u Plješevci

7. Jula 2016.18:01
Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Stocu ispričao je kako je uhapšen u rodnom selu Plješevca i zatvoren u “Koštanu bolnicu”.

Selvedin Kaplan, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), rekao je da je 14. jula 1993. godine uhapšen sa još sedam mještana sela Plješevca.

Prema njegovim riječima, dan prije su pripadnici HVO-a odveli sve stanovništvo iz sela, uključujući starce, žene i djecu.

“Nas osmorica, koje nisu pokupili, krili smo se po podrumima kuća. Moja majka je takođe ostala u selu i ona mi je rekla da se predam, te da mi je ubijena rodica Sanida Kaplan”, kazao je svjedok.

Ispričao je da je isti dan njegov slijepi komšija Remzo Kaplan otišao do kuće da pokupi stvari i uzme malo hrane, kada su ga ispred dvorišta zaustavili Mile Pažin i Mirko Raguž, pripadnici HVO-a.

“Ja sam samo čuo kako nas Remzo sve zove i traži da izađemo. Čim sam izišao, vidio sam da su tu dva dvojnika, koja su od nas tražila da predamo sve naoružanje”, istakao je Kaplan.

On je napomenuo da tada nije znao da se jedan od vojnika zove Mile Pažin, ali da je to čuo od mještanina koji je s njim bio uhapšen.

Kako je naglasio Kaplan, pola sata od hapšenja, u selu su se pojavili i Ivica Marković i Vide Krešić.

“Njih dvojica su nas vezali kanapima i pitali ko od nas ima traktor. Kad sam se ja javio i s njima otišao po svoj traktor, vidio sam da Mile Pažin i Mirko Raguž u bijeloj deki nose mrtvo tijelo. Bila je to Sanida Kaplan, koju su stavili na traktor i rekli da idemo do mezarja. Ostali zarobljeni su bili vezani i trčali su iza traktora”, prisjetio se Kaplan.

Nakon Sanidinog ukopa, kako je kazao, kamionom su svih osam zarobljenih odvezeni u “Koštanu bolnicu”.

“U kamionu nisu bili ni Mile Pažin, a ni Mirko Raguž. Oni su samo bili pored kamiona kad smo u njega ulazili, ali do ‘Košane bolnice’ dovezao nas je neki vozač”, naveo je svjedok.

Pažinu i Markoviću na teret se stavlja hapšenje, psihičko i fizičko maltretiranje civila zatvorenih u školi u Crnićima. Vidu i Josipu Krešiću na teret je stavljeno maltretiranje civila u “Koštanoj bolnici”. Prema optužnici, oni su bili pripadnici HVO-a.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok Kaplan je rekao da Pažina nije viđao u “Koštanoj bolnici”. Takođe je kazao da ne misli da se 14. jula predao, već da je uhapšen i protiv svoje volje doveden u zarobljeništvo.

Prije saslušanja svjedoka Odbrana drugooptuženog Ivice Markovića iznijela je uvodnu riječ, napomenuvši da će dokazati da događaj iz optužnici nema veze sa Markovićem.

Branilac Branko Karadeglić je istakao da ga čudi tendencioznost Tužilaštva BiH da, i pored odluke Ustavnog suda BiH, u optužnici upotrebljava Krivični zakon BiH, koji nije bio na snazi kada se sam događaj desio.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. septembar.

Dragana Erjavec