Članak

Marinković: Povrede iz vatrenog oružja

7. Jula 2016.16:58
Na suđenju Draganu Marinkoviću za zločin u Milićima, vještak sudske medicine konstatovao je povrede iz vatrenog oružja kod Rašida Jašarevića i Mehmedalije Ahmetovića.

Vještak sudske medicine Rifat Kešetović rekao je da su pronađene samo kosti oštećenih i da su ih članovi obitelji prepoznali po odjeći.

On je naveo da su na skeletnim ostacima Ahmetovića i Jašarevića pronađene su povrede karakteristične za strijelne povrede iz vatrenog oružja.

Marinkovića optužnica tereti da je 11. maja 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u Milićima, s nepoznatim vojnikom ubio Jašarevića i Ahmetovića, učestvujući u širokom i sistematičnom napadu protiv nesrpskog civilnog stanovništva od aprila do kraja septembra 1992. godine.

Svjedok Ragib Memišević prisjetio se kako je vidio skupinu stanovnika mjesta Žutice koji su se bili okupili pred jednom kućom. Od njih je, kako tvrdi, čuo da su ubijeni Rašid Jašarević, Mehmedalija Ahmetović i još dva lica.

„Rekli su mi da su ih Srbi ubili s leđa i da je jedan od komandira te jedinice koja je tu bila bio Dragan Marinković“, rekao je svjedok.

U unakrsnom ispitivanju Memišević je rekao da ne zna ko mu je kazao da je Marinković bio komandir.

Svjedokinja Džemila Jašarević se prisjetila 11. maja 1992. godine kada je, kako kaže, čula za ubistva Jašarevića i Ahmetovića.

„Fikret Jašarević, sin ubijenog Rašida je dotrčao pred našu kuću i rekao mom mužu: ‘Amidža, ubili su Rašida i Ahmetovića“, rekla je svjedokinja.

Suđenje se nastavlja 14. jula.

Srđan Kureljušić